Римските терми отново са арт сцена

  • 11 юли 2018, 19:01
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Rimski termi

С постановката „Уестърн“ на Теди Москов утре вечер се открива 16-ият сезон на една от най-любимите за варненци сцени под открито небе – театър „Римски терми“. Традицията уникалната атмосфера на археологическия паметник да събира почитателите на сценичните изкуства датира от 1977 г. Необходимостта от ремонтни работи я прекъсна за 26 години, но след сериозна консервация и реставрация най-голямата римска баня на Балканите и четвърта в Европа вече трета година отново е декор на отбрани спектакли на варненската артистична продукция.

До 13 август варненци и гости на града ще могат да се насладят на общо 23 представления благодарение на организаторите от Община Варна, Регионалния исторически музей, Театрално-музикалния продуцентски център и Държавния куклен театър. Освен „Уестърн“, който ще се играе и на 25 юли и 7 август, куклениците ще представят още два спектакъла с разпознаваемия почерк на Теди Москов - „Професия лъжец“ на 18 юли и 10 август и „Възгледите на един пън“ на 1 август.

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ изнася в термите общо 7 представления - комедията „Комичната илюзия“ на младия режисьор Васил Дуев и постановките на режисьора Костадин Бандутов – комедията на Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо“ със Свилен Стоянов в главната роля и вечния мюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов по музика на Хайгашод Агасян „Приключения опасни със герои сладкогласни“. Само този мюзикъл, който ще се играе на 31 юли и 9 август, е с начален час 19. Всички останали представления започват в 21 ч. На 6 и 11 август предстои и премиерата на „Изборът на Марта“ от Жорди Галсеран, прочит на режисьора Георги Михалков, със Симеон Лютаков и Яна Маринова в главните роли.

Поради големия интерес към премиерата в миналогодишното издание на камерната опера „Орфей и Евридика“ от К. В. Глук, в две от десетте музикални вечери в театър „Римски терми“ - на 17 и 20 юли, зрителите отново ще могат да проследят красивата любов на двамата митични герои. Спектакълът е резултат от колаборацията между Варненската опера и Младежка оперна асоциация - Кипър, под диригентството на Цветан Крумов, с участието на варненката Цвета Кристофору, която жиее и твори в Кипър – Орфей, солистите на Варненската опера Даниела Димова – Евридика, Лиляна Кондова – Амур и балетните солисти на Софийска опера Екатерина Петрова и Цецо Иванов, които пресъздават духовете на Евридика и на Орфей.

Повечето от спектаклите, които артистите на Варненския оперен театър ще поднесат на публиката, са премиерни. Това са „Музиката на Италия“ с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Стефан Рядков; „Музика Антика“ с режисьор Петко Бонев, диригент Цветан Крумов, вокален ансамбъл „Bella Voce”и хор „Св. Обретенов“; „Моята страстна латино любов“ с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Пламен Георгиев и танцори от „Sunny Dance Studio” по хореография на Станислава Томова; „Магията на киното, епизод 2“ – популярни филмови мелодии и мултимедийна презентация, с оперните певици Марилла Гьонги, Филипа Руженова, Галина Великова, Миглена Страдалскаи Елеонора Христова. Както за този, така и за следващия концерт „Шедьоври на руския романтизъм“ с оперните солисти Михаела Берова, Вяра Железова, Гео Чобанов и струнно трио към Държавна опера Варна особена заслуга има Руслан Павлов –аранжимент, обработка на песните и клавир.

Специални акценти ще бъдат оперният концерт на Vocal Productions NYC с възпитаници на вокалния педагог, баса Валентин Пейчинов, който работи в Ню Йорк (2 август) и концертът на Пламен Димитров и Андриана Йорданова в памет на напусналия ни тази година варненски баритон и вокален педагог Георги Койчев (3 август).

При неподходяща метеорологична обстановка спектаклите ще се играят същата вечер, в по-късен час, на сцените на Кукления театър, Сцена Филиал и Основната сцена на ТМПЦ - Варна.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!