Рьорих: Не ръката, а мисълта и твори, и убива

  • 09 октомври 2018, 07:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%a0%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85 1440x796

Руският поет, писател, археолог, философ, мистик Николай Рьорих ни завеща своето богатство. Той е роден на днешния 9 октомври през 1874 г. Някои го наричат просветител, а мнозина вярват, че картините му имат хипнотично излъчване.

Негова е заслугата за така нареченият Пакт Рьорих от 1935 г. Това е Договор за охрана на художествените и научни учреждения и исторически паметници, който е международен договор за закрила на паметниците на културата, подписан в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт. За разлика от предшестващите и последващите международни договори този документ единствен регламентира защитата на културното наследство както по време на война, така и в мирно време.

Николай Рьорих завършва през 1897 г. Петербургската художествена академия. Първата му голяма картина - дипломната му работа "Вестоносец", е откупена от колекционер. Срещата с писателя Толстой става съдбовна за Рьорих. Обръщайки се към него, писателят казва: "Случвало ли ви се е да преминавате с лодка през бурна река? Трябва винаги да се насочвате по-нагоре от мястото, което ви трябва, иначе ще ви отнесе. Така и в областта на нравствените изисквания трябва винаги да се насочваме по-горе; иначе животът ще отнесе всичко".

Стилът на художника Рьорих към композицията с яснотата на линиите, чистота на цвета, дори с музикалност от платната, философски познания, впечатляват мнозина.

Николай Рьорих е сред малцината мислители на ХХ век, които дават друго значение на културоното наследство на земята - като движеща сила в развитието на човечеството. "Културата се основава върху Красотата и Знанието", казвал той. И повтарял известната фраза на Достоевски с малка поправка:"Осъзнаването на Красотата ще спаси света". 

Предлагаме ви малка част от философията на мислителя Николай Рьорих:


Най-важното е да се унищожат бацилите на низките мисли, които са по-заразни от всички болести. Трябва да се грижим не толкова за произнесените думи, а за мислите. Докато се произнася една дума, се раждат десет мисли.Не ръката, а мисълта и твори, и убива.Най-ужасните бедствия в историята на човечеството са се случили от неумение да се мисли.Всяка грубост потресва не само със своята жестокост, но и безсмисленост.

Трябва да го почувстваш със сърцето. Това означава трябва да го изпълниш според земния план.Пътища много, сърцето знае най-краткия.Грамотният с букви може да действа само върху повърхността на земята. Грамотният духом може да действа извън всички граници.Като развива съзнанието си, като разширява хоризонта на мисълта си, човек неизбежно изпитва самота. За всеки образован и културен човек, издигнал се над общото ниво, става все по-трудно и по-трудно да се приспособява към човешкото мислене.

Последната война между хората ще е за истината. Тази война ще се води във всеки един човек. Война със собственото невежество, агресия, раздразнителност. И само пълната психическа промяна на всеки отделен човек може да положи началото на мирния живот за всички хора.


 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!