Рипане трупешката и метане на бамбольок за Гергьовден в Пиринско

  • 03 май 2017, 16:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 a1 d0 b0 d0 bd d0 b4 d0 b0 d0 bd d1 81 d0 ba d0 b8  d1 85 d0 be d1 80 d0 be 1024x768

Сандански-хоро-1024x768

„Рипане трупешката” /скок от място/ и „Метане на бамбольок /тласкане на объл камък/. Двете състезателни игри навръх Гергьовден ще се проведат в санданското село Спатово. Замисълът на тези разигравания е възраждането и предаването на игрите на нашите баби и дядовци. Записванията за участие ще се осъществи преди състезанията пред специална комисия.

Аткрактивните прояви ще са следобед, когато на стадиона в селището ще има и народни борби. Борци от целия регион ще участват в надпреварата, която събира хиляди зрители. След спортните битки празничната програма ще продължи на площада на с. Спатово от 18.30 часа. Ще се присъединят и танцово–певчески групи от района и Група „Вамвакофито” от Гърция.

Празничната програма за посрещането на Гергьовден е организирана от Народно читалище „Георги Попиванов” в селото, Фондация „Леб и Вино” и с подкрепата на община Сандански.

В общинския център празненствата ще започнат още на 5 май от 17.00 часа в храм „Св. Георги”. За веселието след това ще се погрижат Зурнаджийска група от петричкото с. Кавракирово и Клуб „Леб и вино”-Сандански. Празнична религиозна служба ще се отслужи в църквата на 6 май от 07.30 часа. През деня веселбата ще продължи под звуците на зурните на групата от с. Кавракирово.

Община Сандански ще отдаде заслужена признателност пред храбростта на българската армия с  поклонение и ритуал по поднасяне на венци на 6 май /събота/ от 11:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните /срещу сградата на община Сандански/. Концерт на площад „България”, от 18:00 ч. ще изнесе Общински духов оркестър с ръководител Константин Кирянов.