Роботи и командоси обезвреждат терористи на изложба в Пловдив

  • 27 май 2014, 13:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538498ddb94e7

Демонстрация на бойни умения в екстремна ситуация ще се проведе в рамките на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус 2014 - отбрана, антитероризъм, сигурност" в Пловдив.

Елитни отряди на Българската армия и Военна полиция ще покажат как се залавят терористи и се обезвреждат взривни устройства. Показното ще бъде в коритото на река Марица край изложбения център.


Силите за специални операции ще атакуват от хеликоптер терористична група, като ще използват метода "Бързо въже". После ще открият и унищожат импровизирано взривно устройство.


В демонстрацията ще участват вертолетни екипажи от 24-а авиационна база, военнослужещи от 68-а бригада "Специални сили" и служители на Военна полиция. В операцията ще им помага робот, който е сред експонатите на "Хемус 2014". Освен него посетителите на изложбата ще имат възможност да видят и друга модерна кибертехника.


Роботизирана система за спасителни операции и обезвреждане на взривове и мобилна автоматизирана система за дистанционно наблюдение при извънредни ситуации показва Техническият университет в Русе.


Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София. Неговият филиал в Пловдив пък е конструирал 10 "умни" машини за специални операции по въздух и суша, които имат приложение и за военни, и за граждански цели. Някои от моделите се командват от човека с жестове.


Това са само част от новостите на "Хемус 2014", която ще се състои от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив. Участват 60 изложители от десет държави, като сред тях са водещи световни компании, най-големите български производители, научни институти и университети, които ще демонстрират върхови технологии и иновативни изделия за отбрана, антитероризъм и сигурност.


*Ощеновини от Пловдив четете тук