Роботът София откри Webit в София (снимки)

  • 26 юни 2018, 10:24
  • Default profile Автор Михаела Благоева
36189225 479037195852679 271552485565399040 n

Хуманоидният робот София откри Webit.Festival Europe, който започна в столичната зала "Арена Армеец". В края на миналата година за първи път в историята - робот получи гражданство. София  е официален поданик на Саудитска Арабия. Хуманоидният робот може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето. Роботът София е активиран на 19-ти април 2015 г.

Атрактивната машина пристигна в София за 10-тото издание на  Webit.Festival Europe.

Под бурните аплодисменти на хилядите гости на фестивала София излезе на сцената.

"Добре дошли в София", приветства на английски роботът София гостите. Тя поздрави участниците от цял свят, които се събраха в българската столица. Веднага след това София представи директора на Webit.Festival Europe. 

"Добре дошли в света на Уебит, добре дошли в София - дигиталната столица на България", каза Пламен Русев. Той благодари на София за любезното приветствие. 

Русев разказа трогателена история как преди 15 г след катастрофа племеницата му Моника е била в 3-месечна кома. Това го е накарало да инвестира в технологии, които дават надежда за живот.

Той покани на сцената племеницата си Моника, която заедно с Валя Балканска и гайдари даде емоционален старт на форума.

Той се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов, на еврокомисар Мария Габриел, на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!