Родители в Сливен недоволстват заради охраната в училищата

  • 18 ноември 2015, 12:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 9e3aed2a 8c89 9314

Отворено писмо на майка на сливенски първокласник набира все повече популярност в социалната мрежа. Тя настоява за истински мерки за сигурност, които да обхванат не само сградите на училищата, а и дворовете, информира Slivenpress.bg.


Нейното мнение се споделя и от много други родители на сливенски деца. В писмото се казва:


"Уважаеми български родители, държавници и отговорни лица,


Знаете, че преди броени дни Сливен също беше в траур заради трагедията, която се разигра в Икономическия техникум в града – бе убито младо момиче и нечие дете... Поради липсата на отговорност и сигурност в повечето български училища.


Съответно, както винаги се случва в нашата „държава", трябва да стане трагедия, за да се „размърдат" съответните отговорни лица и служби. Веднага бяха свикани родителски срещи във всички училища в града за обявяване на „нови" мерки за сигурност.


Само че, прави впечатление, че мерките са предвидени само за вътрешните части на училищата, там където се провеждат учебните часове. По този начин училищното ръководство „застрахова" собствената си съвест.


А какво става, когато децата ни излизат в междучасие и са в училищния двор? Тогава кой носи отговорността за тяхната сигурност?


Защо училищните дворове имат статута на „разграден двор" и всеки може да влиза и излиза, без никакви пречки и без да се знае кой е и за какво е влязъл в двора на училището, какво носи под якето си или в джобовете (какъвто е и случаят с убитата ученичка в Икономическия техникум)?!


Ами масовото разпространяване на наркотични вещества точно в и около училищата?!


Защо не са предвидени по-сериозни мерки – като заключване на училищните дворове и поставяне на жива охрана, която да отговаря за сигурността на децата ни, докато са в училище?


Охраната да осигурява достъп само на учениците и отговорните за тях лица (родители или настойници) и то само чрез легитимиране!


В други европейски държави отдавна е въведена и система за достъп на учениците чрез чипове.


Кой трябва да поеме отговорност за въвеждане на истински мерки за сигурност?!


Училищата казват, че дворовете им са общинска собственост и е задължение на Общината да осигури охрана за „дворното място". И пак сме в омагьосан кръг – всеки прехвърля отговорността на другия. Докога?!


Трябва ли да чакаме поредната трагедия?!


От друга страна, като цяло живеем в много плашещи и несигурни времена. Тези дни сме свидетели на поредната трагедия и жестокост причинена от терористични групировки, които все повече набират сила и безочливост.


Никой ли от държавниците ни (и на местно, и на национално ниво), както и училищните ръководства, не помисли, че при евентуални атаки в България, могат да станат мишени училищата и детските градини?!


Кой може да гарантира с абсолютна сигурност, че държавата ни е извън опасност? Какви хора и с какви намерения се подвизават на територията на страната?"


Още новини от Сливен и региона вижте ТУК