Родителите на "русия ангел" изчезнаха

  • 26 октомври 2013, 14:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5c09ebd65b

Сашка и Атанас Русеви, биологичните родители на "русия ангел" Мария от циганския катун в централна Гърция, изчезнаха мистериозно от ромския квартал "Възраждане" в старозагорския град Николаево. Както бе обявено официално в петък, ДНК-експертизата е показала категорично, че "русият ангел" е тяхно дете. От четвъртък вечерта обаче никой не е виждал Русеви.


През целия ден в събота новинарски екипи, включително и на BBC, напразно очакваха двамата да се завърнат в дома си. Тук бяха единствено най-голямата им дъщеря, 18-годишната Еленка. При нея са оставени само две от децата на Русеви - 14-годишната Минка и 8-годишният Филип. Еленка се грижи за тях, заедно с 9-месечното си бебе.


В единствената стая на къщицата им бе и братът на Атанас - Ангел, който живее в Нова Загора, но е пристигнал, след като е разбрал за случилото се. Двамата с Еленка твърдят, че нямат представа къде са Сашка и Атанас. В събота пристигнаха и социални работници от отдела за закрила на детето в съседния град Гурково. Те провериха дали не е застрашен живота на някое от по-малките деца в семейството. Според Еленка експертите са искали да вземат братчето и сестричето й.


В ромския квартал обикалят най-различни слухове и версии затова къде са Сашка и Атанас. Според едно от предположенията те са вече арестувани, а според друго - двамата са избягали от страх да не бъдат арестувани. "Няма заповед за задържането им", категорична бе Нейка Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора, която наблюдава разследването срещу майката Сашка Русева.


Според съседи на Русеви още в четвъртък вечер дошли хора, които обещали на двамата роми храна, хотел и адвокат. Сашка и Атанас тръгнали с тях, смятат хората.