Родопско село на бунт заради продан на апетитен имот

  • 01 декември 2015, 19:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 efef 5d55

Жителите на смолянското село Момчиловци готвят протест и гражданско неподчинение, ако се стигне до продажбата на хижа „Момина вода” и терен от над 48 дка земи и гори в землището на селото. Масивната сграда от сутерен и два етажа е строена с доброволния труд и средства на цялото местно население през 60-те години на миналия век. Местните хора са категорични, че тя е емблема за Момчиловци, а на ливадите край нея, които също са под възбрана, са снимани сцени от филма епопея „Време разделно”.


Теренът и постройката са на път да бъдат изтъргувана за жълти стотинки, но жителите са категорични, че няма да го допуснат продажбата, която се готви от частен съдебен изпълнител заради дългове на Община Смолян към две фалирали фирми.


Инициативен комитет организира подписка срещу готвената публична продан, а протестното писмо е изпратено до всички представители на държавни и местни институции -от премиера Бойко Борисов, председателя на парламента, националния омбудсман и депутатите от Смолянско, до кмета на Община Смолян Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов. Хижата е общинска собственост, но през юни тази година й беше наложен запор и издаден изпълнителен лист заради дългове на Общината към двете фирми, обслужвали уличното осветление на града.


Имотът от хижа и 48.063 дка терен е описан от частен съдебен изпълнител по искане на дружеството в несъстоятелност СКАБ ЕООД и ЕЛМАС ЕООД. Двете фирми са били съдружници в консорциум „Светлина”, който поддържаше уличното осветление от 2008 г. до 2012г. След това Община Смолян сама пое дейностите, но започнаха съдебни саги и запори за неразплатените дългове и хижа „Момина вода” попада в списъка за публична продан на частния съдебен изпълнител от Смолян.


Oще новини от Смолян и региона вижте ТУК