Ромските сватби на открито в Пазарджик остават

  • 04 март 2015, 05:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54314dd39b503

Организирането и провеждането на ромските сватби на открито с музика в квартал „Изток” в Пазарджик няма да бъде забранено, след като местните общински съветници отказаха да приемат промените в Наредбата за опазване на обществения ред. Промените бяха внесени от шефа на временната комисия в общината Тодор Георгиев.


Положително становище за ограничаване на шумните ромски тържества в междублоковите пространства и пред къщите на мургавите обитатели на квартала дадоха и от МВР и от Регионалната здравна инспекция, където са затрупани с множество сигнали и жалби на недоволни от високите децибели граждани.


Те са принудени да слушат силната музика в жилищата си. Освен сватби мургавите жители на квартала ежедневно си организират и партита за раждане на дете или кръщенета, които също преминават при силно музикално озвучаване. Общинарите не одобриха и високите нива на глобите по наказателните постановления, които трябва да издава кметът на общината на тези, които не спазват разпоредбите.


За нарушителите на наредбата според предложените промени бяха предвидени глоби за граждани от 250 до 2500 лв. и от 1000 до 25 хиляди лева за едноличните търговци и фирми. По време на гласуването в пленарната зала на местния общински съвет присъстваха и потърпевши жители от квартала, които многократно са внасяли жалби в общината и полицията за шумните тържества.


Те се заканиха, че ако промените в наредбата не бъдат приети, хората ще излязат на протест, но въпреки заплахите местните парламентаристи оставиха старите текстове и разпоредби, които не ограничават тържествата на открито.