Росен Плевнелиев на Рожен: Една легенда възкръсва за нов живот

  • 17 юли 2015, 11:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54535e5d49c0d

Роженският събор е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина. Това каза при откриването на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2015” президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус.


„Една легенда възкръсва за нов живот. Един символ засиява с нова светлина – легендарният Роженски събор се преражда в днешният събор на народното творчество и животновъдството - Рожен, на който имам честа да бъда патрон”, каза Плевнелиев и допълни, че след 9-годишно прекъсване отново се срещаме на това уникално място в сърцето Родопите, за да почерпим радост и национално самочувствие.


Президентът каза още, че Роженският събор е символ на обединение и на родолюбие. Той е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българина, а също и извор на народния дух и гений на непреходното родопско творчество, на богатството на българския фолклор и традиции.


Плевнелиев коментира, че именно тук е започнал началото си обичаният от всички оркестър „100 каба гайди”. От тук е тръгнала и легендарната песен „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на славната Валя Балканска, за да отпътува за Космоса като едно от най-великите достижения на човешката цивилизация.


Плевнелиев каза още, че родопският фолклор е изразител и пазител на непреходните традиции и богата духовност на българския народ и благодарение на него през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност.


„Нашите танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях”, каза още Росен Плевнелиев и добави, че сме длъжни да познаваме и да пазим традициите и обичаите си, като ги покажем по един достоен начин на света.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" за мандат 2011-2015 ТУК