Румен Петков: Главният прокурор се държи като престъпник

  • 21 юни 2014, 12:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53a57872d3404

За нарушение на човешките права и грубо вмешателство на прокуратурата и главния прокурор в политическия живот на страната алармира на пресконференция в Плевен, членът на националното ръководство на АБВ Румен Петков.


По думите на Петков главният прокурор се държи като престъпник. Той даде няколко примера за твърдението си - събитията около скандала в Костинброд в деня за размисъл на парламентарния вот миналата година, бездействието на главния прокурор след тиражираните сигнали за купуване на гласове, политически натиск, търговия с влияние и злоупотреба с власт на евровота преди близо месец, съобщиха от пресцентъра на АБВ.


Действията на главния обвинител го превръщат и в съучастник на престъпление, смята Петков и посочи пример за бездействие по сигнал от кмет на село за кражби на държавно имущество, където е замесен висш държавен служител.


Като престъпление срещу човешките права и свободи посочи Петков действията на прокуратурата и около случая с посочените за заговор за убийство на Делян Пеевски - случай, в който малко след ареста на тримата заподозрени, прокуратурата си призна, че е направила грешка и че сочените за виновни, всъщност са невинни.


"Когато прокуратурата е активна за сметка на невинни граждани, това е Вишински - най-мрачният период на фашизма и болшевизма - когато за прокуратурата човешките права и свободи, невинността на гражданина нямат стойност. Това е най-уродливата форма на използване на прокуратура", коментира Румен Петков. Той отново настоя да се разсекрети преписката, заради която бе призован в СДВР, преди около месец и заяви, че ще търси защита на доброто си име в Съда за правата на човека.


*Още новини от Плевен четете тук


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!