Румен Петков: Още първата седмица внасяме проект за рестарт на Белене

  • 03 октомври 2014, 15:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0f0884779e

Румен Петков е бивш кмет на Плевен, депутат в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. В 41-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление, Mинистър на вътрешните работи. В момента е председател на Общото събрание на Международен институт за сигурност и сътрудничество, Председател на Организационния комитет на MOTO GRAND PRIX BULGARIA, зам.-председател на ПП АБВ и водач на листите в 15 МИР – Плевен и 30 МИР - Шумен. Kmeta.bg се обърна към с него с въпроси по най-наболелите обществени въпроси.


 


- Г-н Петков, като бивш кмет на Плевен имате поглед отвътре за проблемите на хората. Какви са конкретните мерки, които могат да се предпиемат относно обезлюдяването на града и привличането на младите да работят в Плевен?


- АБВ като политическа партия ще внесе още първата седмица проект за решение за отмяна на мораториума за изграждане на АЕЦ Белене, защото за нас това е стратегическо решение за българската енергийна сигурност. В рамките на 1,5-2 години това са 10 000 работни места. Това е изграждане на нова инфраструктура. Това е ново съдържание не само на плевенската, но и на българксата икономика. Защото има и много съпътстващи производства, като работно облекло и т.н. Това е много силно развитие на местната промишленост и битовите услуги. Така че това е първото проекторешение, което ще внесем и ще настояваме то да бъде гласувано, за да е ясно каква е позицията на основните политически партии. Другото е несериозно. Другото е обидно за държавата.


Не може заместник-председателя на БСП Драгомир Стойнев да тръгне да прави Козлодуй при положение, че всички сме обяснявали за стратегическото решение „Белене” и при положение че „Белене” започваме днес и веднага. А Козлодуй, по мнение на експертите, най-рано след 7-8 години ще може да се бори за лиценз. Не за проектиране, а за лицензиране. Нещо повече, трябва честно да се каже пред обществото, че цената на реактора в Козлудуй е колкото двата реактора в Белене и това безумие на заместник-председателя на БСП Драгомир Стойнев ще платим всички ние.


Второ трябва да е ясно, че България ще трябва да изгради хранилище за отработено ядрено гориво, защото с Русия отношенията са такива - те ни доставят ядреното гориво, ние го преработваме в V-ти и VI-ти блок в Козлодуй, след което им го връщаме. Докато тук – ще си остане при нас. България готова ли е да изгради ядрено хранилище? Аз мисля - не. България готова ли е да подготви специалисти за построяването на ядрено хранилище? Аз мисля - не. Това са неща, за които българското общество трябва да си даде ясна сметка. Те са стратегически решения и ако ние искаме да бъдем енергийно независима и сигурна държава, това е решението – изграждането на Белене и изграждането на Южен Поток.
Южен Поток само в рамките на няколко месеца означава 3 000 работни места и минава практически през цяла Северна България. Първият ни приоритет на ПП АБВ е гарантиране на енергийната сигурност на страната.


- Твърдите че развитието на ядрената ни енергетика и изграждане на АЕЦ Белене ще доведе до сваляне цената на тока. Но кога?


- Преди 5 години спря изграждането на Белене. БСП направи всичко възможно да дискредитира проекта, а има заявен чуждестранен инвеститорски интерес и от Русия и от САЩ. Нека да се направи съответната процедура. Впрочем искам да припомня, че ако ГЕРБ не беше спрял проекта, тази година ние трябваше да идем на въвеждане на първия блок в експлоатация и още тази година щеше да се усети в ценообразуването. Но товане не се направи и сега всички ние плащаме.


- Какви обаче социални мерки ще предприемете, за да помогнете на младите хора да останат в България, да раждат деца, да направят дом?


- Веднага казвам че първата мярка е ефективната борба с контрабандата. Българският бюджет губи около 1.5 млрд. лв приходи от контрабанда на цигари, горива и алкохол.


- Да, но какво общо има това със социалните мерки, които бихте предложили и подкрепили?


- Това са 1.5 млрд. лева, с които България може да оперира съвсем спокойно в социалната сфера.


- Т.е. вие ще работите в посока парите от спрените контрабандни стоки да са прелеят в социална политика за насърчаване на раждаемост и подпомагане на младите семейства.


- Аз и моят екип сме го доказали. Ние заварихме през 2005 г. контрабандния дял на цигарите 35%. През 2008-а оставихме контрабандния дял на цигарите 14%. Ние сме го показали във времето.


- Но как ще работите тези пари да бъдат пренасочени точно към подпомагане на малдите и раждаемостта?


- Това са инструменти на бюджета. И с бюджета ние трябва да покажем на младите хора, че мястото им е тук в България. Ние ще искаме да бъде стимулирано правото на първо работно място. Не е нормално, когато назначаваш човек да му искаш три години стаж по специалността. Младият човек как ще започне работа? Това са серия от мерки, които са адресирани въобще към българските граждани и аз не бих искал да ги деля на млади и стари. Но ако ние искаме да сме нация с бъдеще, трябва да покажем ясно на младото поколение, че мястото му е тук и в България


- Какви други мерки в тази посока планирате да въведете?


- Ние трябва да сме със съзнанието, че образователната ни състема е с много дефекти. Не може 5 години да нямаме един завършил средно образование за стругар. Пет години да нямаме един завършил фрезист. Ние трябва да вдигнем качеството на средното си образувание и да дадем самочувствие на хортата, които добиват средно професионално образование.


- Как ще стимулирате децата да стават стругари?


- Държим професионалното средно образование да е основен акцент. Ние трябва да сме със съзнанието, че българската икономика е част от българската образователна система. Това означава практики, това означава професионална подготовка и реализация. И затова образователната ни система трябва да бъде обърната към българската икономика. И това ще го направим още в първата година на следващото управление. Разбира се с подкрепа на другите политически партии.


-Кога ще престанем да трием населени места от картата?


- Докато продължаваме да закриваме училища и здравни заведения в селата, ще продължаваме и да трием села от картата. Няма млад човек, които ще създаде семейство и деца в населено място, в което няма детско и здравно заведение. Това е дълбоко порочна и погрешна политика, на която трябва да се сложи край. Иначе процесите на обезлюдяване започват да стават необратими.


- Обявихте се за децентрализация на местната власт и повече правомощия. Какви конкретни правомощия според вас трябва да се дадат на кметовете и на местната власт и с какво точно това ще подобри ситуацията в провинцията?


- Децентрализацията има редица параметри, които не се изчерпват изцяло с местните органи на самоуправление. Ние имаме един режим на лицензиране на определени дейности, който е убийствен за бизнеса. Ние сме лишили работодателските организации, браншовите структури, от възможността съвсем оперативно да ръководят процесите в съответния сектор. С което от една страна се създава корупционна среда, от друга - натоварваме излишно администрацията. Не е нормално България, която по население е горе-долу сравнима с Швейцария, да има три пъти повече държавни служители. Децентрализация означава правомощия по контролирането, правомощия по реализацията, правомощия по теглене на средстава от европейските инструменти.


- Как ще решите проблема с хаоса в здравната система?


- Системата на здравеопазването е недофинансирана, но тя е и неконтролируема в лошия смисъл на думата.


- Как ще сложите ред и контрол в хаоса?


- Правилата не могат да бъдат само за държавните болници, те трябва да са за всички. Не може да ги делим на държавни, общински и частни. Здравеопазването е едно за всички ни. Когато има ясни критерии и правила за всички, когато има ясна политика за ценообразуване на лекарствата, когато има контрол и публичност в реализацията на всичко това, тогава ще имаме и достъпно здравеопазване.