Община Русе се намира в Северна България. Състои се от 14 населени места. Русе е най-големият български град на река Дунав, най-важният транспортен, логистичен, икономически и културен център за Северна България.

Преди повече от 2000 години антично пристанище на древните траки бележи началото на съвременния град. В края на I век римската крепост “Сексагинта Приста” (“Пристанище на 60 кораба”) става част от римския дунавски лимес - северната граница на империята.
През Средновековието градът съществува като едно селище заедно с днешния румънски и побратимен на Русе град Гюргево. От началото на XVII век Русе се развива като търговски център, а пристанището му е особено важно за стокообмена между Централна Европа и Балканите. Свидетелство за това е, че градът е отбелязан във всички географски карти от този период. През 60-те години на XIX век той става столица на Дунавската провинция в Османската империя. Изграждат се първите индустриални предприятия и железопътни линии. През втората половина на XIX век Русе е седалище на 11 европейски дипломатически мисии.

Русе посреща своите гости с богато архитектурно наследство, плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на XIX и началото на XX век видни европейски архитекти за изграждането на градската архитектурна среда. През 50-те години на XX век е построен най-големият мост по българското поречие на река Дунав.

Градът, в който е живял нобеловият лауреат за литература Елиас Канети, често е наричан “Малката Виена” заради многобройните сгради-паметници на културата. Интересен факт е, че в Русе са се случили над 120 първи неща, сред които първата жп линия, първата кинопрожекция, първият ръчно задвижван асансьор, първата частна банка, първият град, в който улиците получават имена, и много други.

Отличителни забележителности в община Русе са крепостта “Сексагинта Приста”; Музеят на градския бит с експозиция, акцентираща върху знаците на модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XX в. Националният музей на транспорта, намиращ се на брега на река Дунав, е единствен по рода си в цялата страна. Пантеонът на възрожденците съхранява костите на революционери и опълченци, четници и културно-просветни дейци. Доходно здание е емблема на европейската архитектурна атмосфера на Русе.

Общината е с богат културен календар - тук се провеждат и емблематичният за Русе фолклорен фестивал “Златната гъдулка” и международният фестивал “Мартенски музикални дни”.

Официален празник:

6 май (Гергьовден)

КОНТАКТИ:

Адрес: 7000 Русе, пл. “Свобода” 6
Тел: 082 826 100, 082 881 802;
факс: 082 834 413
mayor@ruse-bg.eu