Русенката Мария Мицова стана първа на силен турнир в Чехия

  • 18 ноември 2013, 08:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5d812c6659

Състезателката на русенския клуб по бадминтон "Приста" Мария Мицова спечели първото място на турнир в Чехия. Надпреварата се проведе от 14 до 17 ноември в гр. Орлова и бе за младежи и девойки до 19 г. Yonex Czech Junior International Orlová 2013 е част от европейската юношеска верига.

В турнира взеха участие общо 117 състезателя от 9 държави: България, Чехия, Хърватия, Русия,  Австрия, Полша, Израел, Словакия, и Швеция. България беше представена от двама състезатели – Мария Мицова от СКБ "Приста" Русе и Владимир Шишков от СКБ Стара Загора.

Мария Мицова участва в смесени двойки с Владимир Шишков от Стара Загора и в индивидуалната надпревара. Девойките на сингъл, които се бориха за златото бяха 51, а Мария бе поставена в схемата под номер 1.


Състезанието се проведе в шест кръга, като в първи кръг Мария Мицова почиваше. По пътя си към финала отстрани 5 състезателки – Лучия Гренчикова от Словакия и 4 състезателти на силната руска школа. В четвърт финал срещна Виталия Чегинцева от Русия, която победи с два гейма 21:15 и 21:19, на полуфинал победи  Алина Давлетова от Русия с резултат 21:16 и 21:10. На финал се срещна с рускинята Кристина Аверкина, която надигра с 21:16 21:9 и се класира на първо място.

Това постижение стана възможно с подкрепата и умелото наставничество на треньора й Пламен Стаматов от СКБ "Приста" Русе, който бе неотменно до нея и и оказваше техническа и стратегичеста помощ по време на срещите.

След този успех се очаква Мария Мицова да се качи с 6 места в световната ранглиста за девойки. От сегашното 32 място тя ще се качи на 26 място, което е сериозна заявка за участието и в младежката олимпиада през 2014г.