Руският Лицей не учи само на езици, изграждаме личности

  • 12 юни 2019, 16:20
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium 154 dsc00922

20-годишен юбилей от създаването си празнува Руският Лицей в София. Ученици, учители и родители ще отпразнуват годишнината на учебното заведение с тържествен юбилеен концерт утре, 13 юни. Той ще се състои в Държавен музикален и балетен център – София. Защо родители и деца вече 20 лета се доверяват именно на Руския Лицей и каква е реализацията на завършилите школото, KMETA.bg разговаря с директора Шара Карсакпаева.

- Г-жо Карсакпаева, расте ли през годините интересът към Руския Лицей? Защо?

- Да, интересът към обучението при нас расте непрекъснато. Не само заради чуждоезиковото обучение по руски, английски и китайски езици, което предлагаме на децата, но и по друга причина – ние обръщаме внимание и създаваме условия за развитие и възпитание на нравственост у личността на нашите възпитаници. Това е изключително важно в днешно време. Всички деца учат. Но ние обръщаме внимание не само на обучителния процес, но и на това да се създаде дълбоко уважение един към друг. Нашите учители дават личен пример на децата. Когато у децата има заложено уважение към ближния, после няма никакви проблеми с неговото послушание, ученолюбивост и трудолюбивост. При нас завършват деца, които се отличават от останалите. Започват да се интересуват къде именно са учили те. Родителите забелязват, че ние формираме децата като личности, освен обучението, което им даваме. Това е ключовото и големият проблем в образованието в България според мен. При нас не съществува проблем с дисциплината, бягане от час и т.н. Децата идват с желание на училище, тук се чувстват като у дома си. Ние сме едно голямо семейство, в което цари любовта един към друг.

- Как го постигате? Разчитате на добри кадри  в лицето на учителите или на помощ и от родителите?

- Учителите при нас са на ниво. Като през сито, тези, които не отговарят на изискванията ни и не са като болшинството, сами напускат. Явно имам и късмет, защото при сегашния недостиг на учители, ние не страдаме от такъв проблем. При нас няма дефицит на кадри. Няма текучество.

- Желано ли е изучаването на руски език в днешно време, или учениците предпочитат западните езици?

- Огромен е интересът към руския език. Но при нас се изучава и английски, и китайски. Нашите възпитаници са първенци на национални олимпиади и по английски език. По китайски език сме втори в страната.

- Вие преподавате балет на децата в Лицея. Жънат ли успехи възпитаниците Ви?

- Да, лично аз и още две колежки се занимаваме с тези таланти. Нашите възпитаници на балетната ни школа са най-добрите на Балканите. Доказателство са конкурсите и фестивалите, които печелим. В нашата руска балетна школа приемаме деца още на 3-годишна възраст. До първи клас се обучават в тази школа, а после по друга програма. Имаме 4 основни групи деца и една индивидуална група с най-надарените хлапета, те играят всеки ден като в хореографско училище. Те са най-натоварени, защото освен балета, свирят на пиано и си учат и уроците. Но тези най-натоварени деца са най-големите ни отличници.

- Как се реализират възпитаниците Ви?

- Талантите ни в сферата на балета започват работа в Националната опера. Има деца, които се реализират на европейски сцени. Учениците, владеещи езици, продължават във ВУЗ-ове у нас и в чужбина. Някои избират Москва, други Виена. Всички успяват. Защото е лесно, когато има поставен здрав фундамент. С езиците, които владеят нашите възпитаници, те сами избират накъде да продължат – на изток или на запад. Те владеят и руски, и английски, и китайски на едно ниво.

- 20 години не са никак малко, с какви успехи може да се похвалите за това време?

- Създадох този Лицей от нулата. Никой не ме е назначавал или карал да го правя. Това бе една дълбока вътрешна потребност да работя с децата. Ние просперираме, защото се отнасям честно, добросъвестно и справедливо.

- Освен балета какви извънкласни дейности предлагате на Вашите ученици?

- Дълбокото ми убеждение е, че именно извънкласните дейности са от изключително значение за децата. При нас те са в основата. Защото учениците са целодневно при нас, те не могат да стоят по 10 часа на чина. Това е неестествено. Утре няма да иска да дойде на училище. В тези десет часа детето трябва да намери и нещо любимо, което да прави. Всяко дете е надарено с нещо, трябва да се намери извънкласната дейност, която му доставя удоволствие – изобразително изкуство, художествено слово, музика, училищен хор, балет, пиано, спорт. Когато детето се занимава и с такива кръжоци, се развива хармонично. Тогава то става пълноценна личност.

- Как ще отпразнувате утре юбилея на Руския лицей. Какво ще чуе публиката на концерта?

- Ще имаме гости от Русия, поканили сме посланици от различни държави. Поканихме и вицепрезидента Илияна Йотова, която за съжаление няма да може да присъства, но ще ни изпрати поздравителен адрес. Концертът ще е много интересен, ще присъстват всички деца от Лицея. Ще откирем с хора, после излизат малчуганите от детската градина, които ще привестват на български и руски език. После ще има български блок с хоро накрая. Следва английският блок с хип хоп. В китайския блок децата ще рецитират на китайски. После ще има демонстрация по такуендо и после балеринки. След балетния блок, започва руският блок. За финал ще е изпълнението на „Моя страна, моя България”.  Считам, че съм щастлив човек, защото живея в голяма хармония със себе си. България е втора моя родина. Радвам се, че имам такъв колектив, те са мои братя и сестри. Човек може да постигне всичко, стига да има желание и да не се предава!