Руснаците с най-дълги почивки по нашето Черноморие

  • 13 юни 2019, 09:19
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 62597876 1367792250036431 3735812272602218496 n

Първоначалните мрачни прогнози за сериозен спад на туристите по родното Черноморие започват постепенно да се разсейват и към момента нагласите са доста по-обнадеждаващи. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Сезон 2019 в курорта Слънчев бряг.

По думите ѝ към момента очакванията са за нива на туристите, близки до тези от миналата година.

„Засега се движим в рамките на 1-2% спад, като той е основно на територията на големите курорти. Пазарите, при които имаме ръстове, откъдето се компенсират и първоначалните данни за спадове при ранните записвания, са: Великобритания – 19%, Украйна – 50%, Полша – 12%, Чехия – 12%, Франция – 19%, Израел – 10%. По-пълни резултати ще имаме в края на сезона, но се надявам този тренд да се запази.”, коментира Николина Ангелкова.

За първите 4 месеца на тази година над 1 750 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от 1,6%. Специално за Слънчев бряг най-много са туристите от Германия, Англия, Полша и Русия.

„От началото на годината продължаваме да имаме доста добър ръст на нощувките, което е изключително важно, защото това води до реализиране на повече приходи. Към момента ръстът на приходите е 4,6%, а на нощувките около 4,8%.”, допълни министърът на туризма.

Като положителна тенденция Ангелкова посочи удължаването на престоя на туристите от чужбина. Ако за изминалите години той е бил средно 5 дни, сега се е покачил на 7-дневен, а през юли и август достига до 10 дни. Най-дълги почивки у нас правят почиващите от Русия.

По думите на Николина Ангелкова от 2014 г. досега – откакто е създадено Министерството на туризма – нощувките, реализирани на територията на Слънчев бряг, са се увеличили с 21%, като за миналата година техният брой е бил 5,3 млн. За този период ръстът на пренощувалите лица в комплекса е 33%, а само за лято `2018 техният брой е над 843 000.

„Най-впечатляващо число е скокът на приходите от нощувки. От 2014 година досега е отчетен ръст с 49% само от курорта Слънчев бряг, което е над 300 млн. Всички тези цифри показват колко ключова е ролята на курорта за цялостното развитие на летния ни туризъм. Но това, което ние правим като Министерство, е да не разчитаме само на летния туристически сезон, а да създадем условия тази прекрасна материална база, която има тук, да се използва максимално дълго време. Целта ни е да разширим крилата на сезона”, коментира министър Ангелкова.

Според нея комплексът Слънчев бряг има потенциал да се развие и като място за конгресен туризъм. Най-подходящ период за това биха били месеците април и май, както и края на септември и октомври, когато приключва активния летен туристически сезон. Към момента се проучва възможността за създаването на конгресен център в курорта.

„Изключително много усилия се полагат за осигуряването на сигурността и спокойствието на туристите. Всяка година командироваме полицаи. Това лято само на територията на курорта техният брой е над 120, като част от тях идват от Румъния и Полша.”, допълни тя.

Освен това за първо лято всички плажове в комплекса са с нощно осветление.

„Стараем се да променяме имиджа на Слънчев бряг, опитваме се да надграждаме системата за видеонаблюдение, опитваме се да осигурим максимална сигурност на туристите. За нас това са основните приоритети”, заяви от своя страна Златко Димитров – изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД.