Рядък вид птици се завърна в Атанасовското езеро край Бургас

  • 04 юни 2014, 08:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538eddf69f944

Колония от дебелоклюни рибарки се завърбаха и отново гнезди в Атанасовско езеро край Бурга. В първите дни на месец юни, орнитолози са наблюдавали 40-50 двойки пернати от този вид, съобщава БТА.


Последната информация за гнездене на дебелоклюни рибарки в плитката лагуна е от преди 18 години, когато на това място са преброени едва шест двойки дебелоклюни рибарки.


Завръщането на вида в най-плиткото бургаско езеро бе открито по време на редовните наблюдения на състоянието на езерата, извършвани от Българско дружество за защита на птиците по проект "Живот за Бургаските езера", изпълняван към програма LIFE+ на Европейския съюз.


В Атанасовското езеро са забелязани и тънкоклюни чайки, за които експертите обаче само предполагат, че гнездят на това място.


На този етап не може да се потвърди със сигурност дали и тези чайки са избрали езерото за място, на което да отгледат своето потомство.


Видът е наблюдаван да гнезди тук само два пъти. Единият през 1996 г. и след това през 2012 година.


Орнитолозите са устанавили, че малка колония гривести рибарки са избрали за свой дом в момента изкуствените платформи в езерото.


*Още новини от Бургас четете тук