РЗИ: Басейните в Шуменско са чисти и безопасни

  • 22 юли 2019, 15:01
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b9%d0%bd %d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd

Не са открити нарушения в плувните басейни, вписани в регистъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Шумен. Това показват резултатите от тематична проверка на съоръженията, извършена от инспекторите от отдел „Държавен здравен контрол”, дирекция „Обществено здраве” през месец юни, съобщиха от инспекцията.

Целта на проверката е била да се установи дали всички функциониращи басейни на територията на област Шумен са подали уведомления за откриване на обект с обществено предназначение и спазват ли се изискванията по отношение качеството на водата в плувните басейни.

От РЗИ уточниха, че на територията на областта функционират 23 плувни басейна, от които 3 са от закрит тип (в гр. Шумен – ШУ „Еп. Константин Преславски“ и ДГ „Изворче“ и в гр. Плиска стопанисван от „Плиска-1“ ЕООД), а останалите 20 са открити, имат сезонен характер и функционират през летните месеци на годината. На територията на община Шумен има 8 плувни басейна, в Каспичан – 9, във Върбица – 3, на територията на община Велики Преслав – 2 и на територията на община Смядово – 1.

Според инспекторите всички проверени плувни басейни разполагат с пречиствателни съоръжения. Обеззаразяването на водата в тях се извършва с биоциди на хлорна основа, с издадени разрешения от МЗ.

При проверките е проверена и водата в басейните. Установено е, че всекидневно се отчита нивото на остатъчен хлор, като резултатите се регистрират в дневник.

Взети са и проби от водата на проверените басейни. Резултатите от лабораторните анализи показват, че водата отговаря на нормативните изисквания по изследваните химични и микробиологични показатели, гарантиращи ефективността на обеззаразяването и епидемиологичната безопасност.