РЗИ: Няма опасност за хората във Велинград

  • 22 април 2017, 09:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d0 b2 d0 be d0 b4 d0 b0

вода

Няма опасност за хората във Велинград. Спрени са водоизточниците, в които са регистрирани високите нива на уран, и в момента водата за местните идва от други станции. Това заяви д-р Румен Атанасов от Районната здравна инспекция в Пазарджик пред Нова тв. Вчера в курортния град също бяха констатирани по-високи ниа на уран, след като такива бяа открити в асково и Първомай.

В питейната вода на Велинград няма завишени показатели на уран", успокои и кметът Костадин Коев, след като три водоснабдителни зони в региона отчетоха стойности на съдържание на уран близо 2 пъти над допустимото. Пробите били взети още през декември по време на регулярна рутинна проверка. Резултатите обаче излезли по-късно. Градоначалникът уточни, че в две близки села - Света Петка и Грашево, има завишени норми на естествен уран. Тези населени места са снабдени с бутилирана питейна вода.

Шефът на ВиК-Велинград Йордан Нанов уточни, че на тези две места водата е със завишени норми според новата действаща уредба. Според старата уредба, която е действала до 2015-а година, нивата на уран не са завишени.