С 20 тона капачки купуваме 1 кувьоз

  • 02 октомври 2018, 15:23
  • Default profile Автор Мария Димитрова
42918021 10217847202957679 28933957722570752 n

Хиляди хора от цяла България използваха съботния ден (29 септември), за да предадат събраните от тях пластмасови капачки, средствата от рециклирането на които ще отидат за закупуването на кувьози за новородени в общински болници. Малки и големи станаха част от благотворителната кампания "Капачки за бъдеще", която се проведе в няколко града в страната. Колко човека се включиха в инициативата? Променят ли се навиците на хората към околната среда? Колко са закупените кувьози до момента? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Мартина Йорданова - един от организаторите на инициативата.

- Г-жо Йорданова, какви са резултатите от акцията в събота - 29 септември?

- Тези дни ще стане ясно цялото количество събрани пластмасови капачки в четирите града, където се проведе кампанията в събота. До момента са известни резултатите в Пловдив - близо 6 тона и Велико Търново - към 1 тон и половина. Очакваме съвсем скоро да разберем и количествата в София и Плевен.

- Колко човека се включиха в инициативата и предадоха своите капачки?

- Първоначално кампанията започна само в София, но бързо се разрасна и се превърна в национална. Има доброволци в различни градове в цялата страна, които ни съдействат за сформиране на стационарни пунткове и организиране на такива събития. Само в столицата на 29 септември дойдоха над 5 хиляди човека. В кампанията се включват всякакви хора - семейства, възрастни хора по отделно, деца (които са най-активните участници), цели институции, фирми, училища и забавачки.

- Каква е тендецията през годините?

- Всяка кампания е почти два пъти по-успешна от предходната. Първата година, когато проведохме събитието успяхме да събрем около 8 тона и половина, на второто събитие - 15 тона, сега очакваме над 20 тона. Количеството се увеличава, интересът расте. В Пловдив започнаха с 1 тон и 200 кг., после 2,5 тона, сега са 6 тона.

- Как тази инициатива променя навиците на хората?

- "Капачки за бъдеще" ни учи на по-добър начин на живот, да се учим да не хвърляме боклуци навсякъде, да рециклираме и да възпитаваме култура в младите - да бъдат добри, да помагат, да пазят околната среда. Психологически е по-лесно да събираш капачки, отколкото бутилки, например. Може да пъхнеш капачката в джоба, в дамската чанта, в колата. Когато нещо е малко, не изисква време и пространство, много по-лесно е да се направи.

- Кампанията ни учи към грижа за околоната среда, а учи ли ни на доброта?

- Учи ни да бъдем по-добри към по-малките, към другите. Това не е просто благотворителна кампания. "Капачки за бъдеще" е магия. Тя дава надежда. Когато виждаш, че правиш нещо мъничко се случват големи неща. Това връща вярата в хората. 

- Кога предстои следващата акция?

- Събитието се провежда два пъти в годината - през пролетта и през есента.

- Колко капачки са нужни за закупуването на един кувьоз?

- Около 20 тона са необходими за един кувьоз, като 1 тон е равен на 400 лева.

- Колко са закупените кувьози до момента и на колко новородени са помогнали те?

- Кувьозите са общо три, като в началото на месеца очакваме да пристигнат двата кувьоза от пролетното събитие. Другата година вече ще можем да даваме по-конкретни факти. 

- Къде могат да бъдат предавани пластмасовите капачки, извън специално разположените пунктове по време на кампанията?

- Пунковете, които тази година бяха открити за пролетната и есенна акция, ще продължат да приемат капачки до априлската акция. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!