С 220 000 лв. ще ремонтират тривековен мост край Велико Търново

  • 07 януари 2019, 09:58
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium most debelec

С 220 000 лева ще бъде реставриран мост на три века, който е емблема на съседното на Велико Търново градче Дебелец. Каменното съоръжение е строено в края на XVII век и преживява няколко земетресения и наводнения. Потопът през лятото на 2014 година обаче се оказва злощастен – тогава река Белица наводнява над 100 къщи в Дебелец и отнася част от оградата и свода на моста.

Според местни предания, мостът в Дебелец дори е впечатлил толкова много майстор Колю Фичето, че по негов модел прочутият възрожденски строител прави каменното съоръжение над р. Янтра край Бяла.

Възстановяването на старинния мост стои на дневен ред пред кмета на община Велико Търново още от времето след наводнението. Тогава обаче кабинетът „Орешарски“ не отпуска средства, а повтарянето на сюжета със служебно правителство и предсрочни избори през 2017 година също бави решението. То обаче вече е факт – кабинетът „Борисов 3“ отпусна необходимите средства преди броени дни, а строителните работи могат да започнат още през идната пролет.

С постановлението на Министерския съвет от 14 декември са отпуснати още 320 000 лева за ремонт на стоманобетонов мост, част от общинския път между Дебелец и великотърновския квартал „Чолаковци“. И този инвестиционен проект на Община Велико Търново бе много важен, тъй като пътят се ползва като резервно трасе за излизане към Гурково и Габрово.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!