С 3,7 млн. лв. са обезщетени фермерите в Странджа след чумата

  • 05 октомври 2018, 16:51
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0 %d0%b4%d0%be%d1%80%d0%b0

Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са били изплатени на собственици на дребни преживни животни, пострадали от болестта чума в областите Бургас и Ямбол. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на въпрос, зададен от бургаските депутати от ГЕРБ Диана Саватева и Димитър Бойчев.

„Кризата с чумата получи широк обществен отзвук, дискусиите продължиха седмици след унищожаване на рисковите стада с изключение на едно, в с. Болярово. Представителите на опозицията нееднократно обвиняваха служителите на БАБХ, че евтаназиране не се е налагало и с тази крайна мярка се унищожава поминък в един силно обезлюден район. Анализи показаха, че една от причините за напрежение сред фермерите и недоверие към институциите са пропуски в информационната политика на БАБХ“, посочват народните представители.

По думите им стопаните на ликвидираните до момента 3857 овце и кози са обезщетени на 100%, като преведената сума е в размер на 827 хил.лв. Тези средства подлежат на заявяване и на възстановяване от ЕК до 75% от тях. Отделно по „de minimis“ са изплатени още 2 925 000 лв.

Народните представители от ГЕРБ-Бургас получиха и данни за системата от мерки, които трябва да бъдат приложени от МЗХ и съответните институции за минимализиране на опасностите от разпространение на нови зарази:

- Актуализиране на програмата за предпазни мерки срещу някои трансгранични заболявания по животните по граничните райони, които включват засилен надзор в областите Бургас, Ямбол и Хасково;

- изготвяне на Програма за надзор, контрол, профилактика и ликвидиране на болестта чума по дребните преживни животни, провеждане на периодични двустранни срещи за обмен на информация за заболяването между централните ветеринарни служби на България и Турция.

Сред мерките бяха отчетени още допълнително обучение на квалифицираните ветеринарни лекари в областите, както и симулативни упражнения.