С 6 хиляди гости стартира сезона в Пампорово

  • 19 декември 2015, 17:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 82cc3f77 8fa9 4c2b

Близо 6 хиляди туристи се събраха в Пампорово за откриване на сезона днес. С огромните усилия на ръководството и екипа на „Пампорово“АД пистите са покрити с изкуствен сняг и обработени и към момента поне 10 ски трасета са отворени за първите любители на ските.


Ски сезонът стартира с нов 4 седалков лифт, който носи името на архитект Петър Петров, известен като „бащата на Пампорово“ и който загина именно на стария ски влек, на чието място сега се движи модерното съоръжение. Лифтът ще разтовари трафика и ще обслужва близо 90% от цялата ски зона в Пампорово.


В деня на откриването всички гости ползваха лифта безплатно, а в неделя съоръженията са на промоционална цена от 39лв. дневна лифт карта за възрастни. С атрактивна програма още в 10 часа започна музикалната подгрявка за най-нетърпеливите да пробват пистите, а в 13 часа за официалното откриване на трибуната се качиха собственикът на дружеството Цветелина Бориславова и изпълнителният директор Мариян Беляков, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова, както и министърът на спорта Красен Кралев и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Сред официалните гости имаше и много журналисти и телевизии от Турция, които снимат телевизионни репортажи и филм за курорта.В паузите между официалните приветствия беше атрактивното спускане от върха на телевизионната кула по писта Стената, направено от майсторите на националния демо тим, последван от детския демо тим със знамената на Световния Интер ски конгрес, чийто домакин ще бъде Пампорово през 2019г .


„Той е най-значимото и мащабно събитие след олимпийските игри, а курортът се пребори за престижния форум в силна конкуренция с руския Сочи и финландския Леви. На него веднъж на 4 години се събират ски учителите от цял свят за обмен на опит и добри практики, като в Пампорово ще участват 40 страни и това е допълнителна възможност за популяризиране на България като туристическа дестинация и голям успех за туризма и престиж за страната“, отбеляза зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и допълни: “Благодарим, Пампорово!“


Министърът на спорта Красен Кралев зарадва публиката с новината, че ведомството планира изграждането на спортна база в Пампорово за подготовка на спортисти.


Проектът за спортна база, прототип на Белмекен, е замислен преди много години, обясни спортният министър Кралев, и допълни, че има подходящ терен за базата. Тя ще е на 1500 метра надморска височина, а Белмекен е на 1800 метра и е претоварена, обясни министърът и добави, че в Родопите има ресурс за такава база, а министерството има собствена база и терен в Пампорово и подготвя обекта за подходящ инвеститор.


Изпълнителният директор Беляков поздрави туристите, гостите и официалните лица за откриването с новината за добрите пътища към курорта, които за пръв път от години са изцяло ремонтирани, положен е нов асфалт и курортът от всички посоки е достъпен за автомобили, които са единственият транспорт в областта.


Миналата седмица „Пампорово“АД е получила и награда за туроператор за 2015 г. , съобщи изпълнителният директор Мариян Беляков и добави ,че всички членове на българската асоциация на туроператорите са оценили, че фирмата винаги рекламира не просто дейността си, а целият курорт като дестинация у нас и в чужбина. И тази година фирмата запазва социалната си политика за преференциално спортуване на малчуганите от Смолян.


Беляков пожела на всички чудесни преживявания с белите спортове в родопския курорт, който за поредна година стартира ски сезона въпреки, липсата на естествени снеговалежи само благодарение на усилията на целия екип и работещата система за изкуствен сняг, която тази година е разширена с нови оръдия. „В момента работят 10 писти в курорта, и то в обстановка, в която почти никъде в Европа не се карат ски“, каза шефът на дружеството и пожела на всички безаварийно каране. Тържествената част приключи с водосвет за здраве и успешен ски сезон за домакини и гости, а музикалната програма продължи с модерните фолклорни изпълнения на „Оратница“.