С автентични песни и гозби ще привличат гости във Видин и Долж

  • 16 септември 2019, 13:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium antimovo muzika

Нов проект, подкрепен финансово от европейската трансгранична програма, създава  нов продукт, който да привлича туристи в областите Видин и Долж – Румъния. Това съобщи Евтим Стефанов, ръководител на проекта. Партньори в него са общинските агенции за развитие във Видин и Монтана и НПО от град Крайова, Румъния.

Целта на новия продукт е да се показва културното наследство на двата района около  Дунав чрез автентични танци, песни и кулинарни изкушения.

От българска страна за популяризиране на своя автентичен фолклор и кухня са избрани селата Горни Лом, Раковица, Ново село, Антимово и Капитановци. В тях в най-висока степен са запазени автентичните песни, танци и  ястия. От 17 до 21 септември на площадите на селищата всяка вечер местните самодейци ще представят това фолклорно богатство. Първото представяне ще им даде самочувствие да го показват и пред туристическите групи, дошли в селата им специално заради него.

Това е връщане към автентичната култура, обясни Евтим Стефанов. Изпълнителите  в някои от селищата от двете страни на Дунава са обявени за живи човешки съкровища. Това богатство трябва да служи за привличане на повече туристи, които да опознават района и България чрез културното ни наследство, което е едно още непознато и неизползвано национално богатство.