С безплатен скрининг откриват проблеми със зрението при деца

  • 07 юли 2019, 11:17
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 3 %d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b3

Лайънс клуб Варна възобнови програмата си за безплатен очен скрининг за откриване на проблеми със зрението при деца. Тя позволява навременно откриване на най-честите очни заболявания в ранната детска възраст - страбизмите (кривогледството), амблиопията (мързеливото око) и рефракционните отклонения (далекогледство, късогледство и астигматизъм).

Наличието на по-голям диоптър от нормата за възрастта, разликата в диоптрите на двете очи, кривенето на очите са предпоставка за развитие на мързеливо око. Лечението е възможно само във възрастта до 7 години. Това прави особено важна профилактиката на детското зрение, обясняват специалистите.

Лайънс центърът на бул. „Осми Приморски полк“ 67А разполага с апарат за безконтактно oпределяне на диоптрите и отклонението в очните оси. Изследването позволява селекция на тези деца, които се нуждаят от по-подробен очен преглед. Скринигът е подходящ за ранната възраст от 0 до 6 години.

Очната скрининг програма се осъществява с подкрепата на д-р Даниела Митова и Очна клиника „Света Петка“ и д-р Светла Николова. Центърът ще работи във вторник и четвъртък от 10 до 14 ч. Записвания на тел. 0885050750.

Съвместно с Очна клиника „Света Петка“ се организират и профилактични прегледи за възрастни. Целта е ранна диагностика на често срещана патология като глаукома, възрастова дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия и др. Прегледите ще се провеждат в оптика „Света Петка“ на бул. „Сливница“ 40 (зад Общината) всяка събота от 10 до 14 ч. в продължение на 6 месеца. Записвания на тел. 0899915370.