С бял амур ще борят обрастването на питейния язовир Йовковци

  • 30 януари 2015, 10:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54cb5af6bccc1

Любители на риболова от Еленския балкан събират средства за зарибяване на язовир "Йовковци" с бял амур. Желанието точно такива риби да се заселят във водоема е заради най-ценното стопанско качество на амура - да бъде използван за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали. Това обясняват рибарите, които срещат подкрепата на Общината в Елена.


Целта на инициаторите е в язовир Йовковци да бъде ограничена растителността, която е основна храна на белия амур. С това прочистване ще бъде подобрено качеството на питейната вода, обясняват рибари.


Средствата ще се събират в дарителска кутия до 21 март (събота) в ловно-рибарски магазин в Елена, на ул. "Стоян Михайловски". Зарибяването е предвидено за началото на месец април, когато е размножителният период на повечето видове риби.


Еленски рибари предвиждат и почистване на бреговете на язовира с цел премахване на натрупаните замърсявания. Акцията ще бъде през месец март. Риболовците и представителите на местната власт призовават към опазване на чистотата на бреговете на язовира.