С цветя и рецитал отбелязаха първата свобода на Благоевград

  • 12 февруари 2019, 20:29
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 6 11  1

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141 годишни от първото освобождение на Горна Джумая /днес-Благоевград/. Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“. В нея се включиха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград - инж. Емилия Тунева, зам.-областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и граждани.

Възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководител Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града идва един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.  Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!