С дарения от мюсюлмани и християни започна изграждането на храм във Вехтово

  • 08 ноември 2018, 17:30
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium p2330280

Със средства от дарения днес в шуменското село започна изграждането на православен храм. Църквата се казва “Св. вмчк Димитър”, а след петгодишно събиране на пари днес по сметката на църковното настоятелство има 48 хил.лв. - сума, която ще покрие строителството на първия етап от храма. За църквата помогна и държавата, която чрез диреккцията по вероизповедания през октомври тази година отпусна 8000 лв.

За окончателното завършване на храма са нужни близо 135 000 лева.

В селото, в което постоянно живеят над 300 души, има църква. Тя се помещава в стара сграда която преди това е била кръчма. Заради кладенец в нея, в който преди години са изстудявали напитките, сградата постоянно пропада, камбанарията й е наклонена и църквата става опасна за миряните.

„Идеята да направим нова църква се зароди през 2011 г., защото старата ни църква почти пада. Навремето тя е била кръчма и в нея има кладенец. С течение на времето от водата започнаха да се пукат стените, основите отдават, подът е изгнил, всичко се руши. Затова решихме със собствени средства да си построим нова църква. За тази идея всички се включиха, и християни, и мюсюлмани дариха пари. Ние тук не се делим. Всички заедно помогнахме да се ремонтира и джамията в селото. От години дедите ни са живеели заедно и ние тук не се делим“, каза днес Дешка Тодорова, която е член на църковното настоятелство.

През 2013 г. се открива дарителската сметка. През 2014 г. община Шумен дарява парцел, а архитект Добрил Добрев прави безплатно проекта за храма. Същата година на 28 август Митрополит Йоан слага първия камък, но същинският строеж не започва заради липсата на средства.

В следващите години жителите на селото продължават да събират пари, а най-голямата сума дарява през 2017 г. отец Тончо Вълчанов, чиито род по майчина линия произхожда от Вехтово. Отецът, който служи в софийския храм „Света Неделя“ превежда 10 хил.лв.

„Днес наистина е празничен ден за селото. Средствата не се събраха лесно, но когато хората искат да помагат нещата се случват. Дарения са направили и християни, и мюсюлмани. Всеки дава, колкото може. Събрахме тези 48 хил.лв., но с повишението на цените за първия етап за строежа на храма са нужни 51 хил.лв., но строителят се съгласи да започне работа, въпреки че не разполагаме с цялата сума“, обясни кметът на Вехтово Перихан Ахмедова. Тя благодари на всички, дали средства за църквата и изрази надежда, че ще се съберат и останалите пари, за да има храмът завършен вид.

На празничния за миряните във Вехтово ден днес  молебен за здраве бе отслужен от отец Васил, а Костадин Костадинов, управител на фирмата „Кънстракшън груп“ ЕООД, която ще строи храма, раздаде курбан.