С дрон откриха българския Мачу Пикчу

  • 29 юни 2016, 10:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 9d00 7bc8

Древен град, погълнат от горите и забравен от хората, е открит край село Сърница в община Минерални бани. На него съвсем случайно се натъкнали група журналисти, тръгнали на експедиция.


Паулина Михова разказва, че тръгнали с двама колеги към „Орлови скали”, зада направят снимки с дрон на изсечените човешки профили. Те обаче се объркали в гората.


На едно място журналистите видели да стърчи острия връх на скала. Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс изсечен в скалите, споделя Михова, цитирана от News.bg. Тя допълва, че най-добрата видимост към комплекса има единствено от въздуха.По думите й градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. В скалата има изсечени ниши, което сочело за светилище. От двете страни на портала в скалата са изсечени високи кули, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата.


Праисторици в София вече са получили снимките. Те определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.


Снимки: Паулина Михова/Фейсбук