С филм за папата започва червенокръсткият фестивал

  • 11 юни 2019, 21:04
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bf%d0%b0 %d0%a4%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%81%d0%ba

С най-новата творба на големия Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си“ ще бъде открит Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. XVIII му издание ще се проведе от 13 до 21 юни и ще представи общо 206 филма от 56 страни, селектирани от предложените 3067, съобщиха организаторите от БЧК и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Прожекциите ще бъдат в три от залите на Фестивалния и конгресен център, в пленарната зала на общината и в концертното студио на Радио Варна.

Внушителен флашмоб на „The Center“ с участието на студенти медици и червенокръстци ще предшества церемонията по откриването в зала 1 на ФКЦ. Водещи ще са Александра Сърчаджиева и шоуменът Кирил Аспарухов. Над 150 са официалните гости, сред които вицепрезидентът и патрон на фестивала Илияна Йотова, български и чуждестранни актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, киноведи, представители на организациите на Червения кръст и Червения полумесец от различни страни, авторитетни публични личности, изявени специалисти от областта на медицината, социологията, психологията и правото.

Четири са конкурсните категории на фестивала: филми на Червения кръст и Червения полумесец, здравни филми, документални и игрални филми. Ще ги оценява жури, в което са включени актрисата Доротея Тончева, актьорът Велислав Павлов, режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, професорът по български език Виолетка Тачева и турският режисьор Арман Пекая.

Предвидени са и множество панорамни прожекции на документални и игрални филми, а част от късометражните филми ще се завъртят и на открито – на входа на Морската градина.

Паралелно с филмовата програма в концертното студио на Радио Варна ще вървят и дискусии под надслов „Агресия, хуманност, кино“. Сред участниците са Соломон Паси, Мария Габриел, Татяна Дончева, проф. Иво Христов, доц. Харалан Александров. Оше във втория фестивален ден на централния вход на Морската градина ще се проведе поредната акция по кръводаряване, като този път освен билет за фестивална прожекция участниците ще получават и автографи.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за юни на тема "Летни фестивали" ТУК!