С фин пясък и спокойна вода Созопол "бие" Рио де Жанейро

  • 23 юни 2020, 13:12
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%af%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b5%d0%b2

В дрескод "синьо и бяло" Централният плаж в Созопол вече е готов да посрещне летовниците. За първи път плажът печели и престижното международно отличие "Син флаг". Какъв туристически сезон предстои? Какви по-специални мерки ще има за почиващите? По какъв начин Созопол ще привлече нашенците да изберат Черноморието ни? Какво е състоянието на бизнеса, как се справя в тези условия на криза? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Тихомир Янакиев - кмет на община Созопол за първи мандат. 

- Г-н Янакиев, готов ли е град Созопол да посрещне своите гости за лятото? Какъв летен туристически сезон очаквате? Въпреки че пандемията с коронавируса отшумява, опасността не е преминала. Какви по-специални мерки ще има за летовниците този сезон?

- Много е трудно да се предвиди сезонът на фона на всичко това, което се случва. Созопол сам по себе си е готов да посрещне гости. Благодарение на обществения съвет бяхме организирали инициативата "Ние сме Созопол", която в рамките на няколко уикенда гражданите с доброволен труд извършиха почистване и облагородяване на града. Подкастриха се храсти, дървета, изчистиха се тротоари, изхвърлиха се множество отпадъци и т.н. Същевременно провеждам редовни оперативки с ръководството на сметопочистващата фирма, която има договор с общината. Прави се мониторинг на свършената работа, какво трябва да се направи – има по-сериозен контрол над дейността. Отделно, направих няколко срещи с бизнеса с участието на РЗИ, БАБХ и обсъждахме здравните мерки, които хотелиери и ресторантьори ще спазват през целия сезон с оглед безопастността на туристите. Всички са уведомени за начина и честотата на дезинфекциране, прането, отстоянията между масите и т.н. На дискусиите видях хора, които искат да работят, които искат да запазят своя бизнес. Ангажирани хора, които вярвам че ще направят всичко възможно да спазват правилата и туристите да са имат пълна сигурност за здравето си. Вече има дори летовници на плажа, туристи по улиците, което е добър предвестник на един не лош туристически летен сезон. Също така очакваме сезон, който да бъде изместен във времето от 5-10 юли до 10-15 септември. Ще разчитаме основно на т.нар. уикенд туризъм – петък, събота и неделя. Ако българите проявят патриотизъм и предпочетат българското море, както вече споменах, сезонът няма да бъде лош.

- Хотелите готови ли са да посрещнат гости? Според министерството на туризма тази година очакваме по-скоро български летовници да посетят родното крайбрежие. По какъв начин Созопол ще привлече нашенците да изберат Черноморието ни?

- По-малките хотели са отворени, но тези, които разчитат на големи организирани групи от чужденци – не са. Темата за привличането на българите по нашето море има два аспекта. От една страна общинската власт какво ще направи, за да привлече туристи. От друга страна какво държавата ще предприеме. Има и трета страна – какво самите граждани ще направят за държавата. Отново казвам, сега е времето да покажем патриотизма във всеки един от нас. И не с бойни действия, а почивайки си на българското черноморско крайбрежие. Това е моят апел към всички нашенци. Много от тях летуват в Гърция и Турция, но трябва да знаят, че Созопол има прекрасни плажове. Такъв фин пясък какъвто има тук – няма никъде другаде по света. Черно море има специфична (не толкова голяма) соленост, водата е много по-благоприятна за плуване, отколкото солените морета на юг. Созопол е град на 2600 години, има богата история, която можем да покажем и която заслужава да се види. Туристите ще останат очаровани.

След като отпаднат карантините ще бъде много добре, ако се измисли облекчено придвижване на чуждите туристи (руснаците, например) до България -да се стимулират чартърните полети, да се направи нещо с визите и др. Но това може не само държавата да го направи. Има големи туристически организации на собственици, които също могат да помислят в тази насока.

- Разполагате ли с достатъчно спасители? По какъв начин ще работят, какво е разстоянието между спасителните пунктове?

- Има достатъчно спасители. На Централния плаж има четирима, а от началото на следващия месец ще станат седем. Постовете са разположени на 150 метра. Ще има по-малко спасители на едно място и повече мобилни, които да циркулират по самата крайбрежна ивица. Плажът е разположен в много красив залив между Стария и Новия град, през повечето време морето е спокойно, а пясъкът е много мек. Кой ще предпочете плажът Копакабана в Бразилия –  с течения, вълни, солена вода? В момента сме пуснали реклама за Созопол да звучи по няколко известни радиа, ще направим и стриймове в YouTube канал, като целта ни е да станем по-иновативни и модерни, за да привлечем по-младата аудитория.

- Плажната ивица на Централния плаж може да се похвали с престижното признание „Син флаг“. С какво той си е заслужил това отличие, с какво привлича туристите?

- За да се получи такова световно признание е нужно да се покрият множество критерии – чиста вода, денонощна охрана, осветление, удобства и информация за посетителите и др. Освен това самите плажове трябва да изпълняват и всички въведени до момента здравни мерки. Шезлонгите са нови - на безопасно разстояние, на фона на хубавия пясък, осветление, добрата подредба, и цената е доста приемлива – по 3,50 лв. за шезлонг.

- Какво е състояние на бюджета на общината? А какво е състоянието на бизнеса, как се справя в тези условия на криза? По какъв начин местната власт успява да помогне?

- Бизнесът е в тежко положение, не функционира нормално – с оглед на това, което се случва. Не се сещам за бизнес у нас, който да работи на пълни обороти сега. Всички търпим някакви липси. За два месеца общината облекчи наемите, таксиметровите шофьори започнаха да плащат на 4 месеца таксите си към общината. Ние не можем да правим изключителни реверанси към бизнеса, тъй като сме във финансово оздравяване. Доста дълго време разработваме план за това оздравяване и нямаме голяма опция да правим по-сериозни подкрепи. Моя отговорност е да съхраня финансовата стабилност на общината, с оглед на това, че я заварих в почти фалирало състояние. Ние бяхме единствената община в списъка на Министерството на финансите, която от 7 критерия, които разработва за финансова нестабилност на съответната община тя фигурираше в 5 от тях. Платихме при 14 млн. лева приходи в предходните години (тази най-вероятно ще са и по-малко) и започваме изплащането на вноските по кредит, който е 22 млн. лв. Нашите цени са достатъчно ниски – и за тротоарни права, и за туристическа такса, за да няма нужда да ги намаляваме.