С изложба в Ловеч завършва националният пленер „Синя зона“

  • 30 юни 2016, 09:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 e7e5 310d

Ловеч за дванадесети пореден път бе домакин на единствения по рода си национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“. Проявата се организира от сдружение „Синя зона” в партньорство с Ловчанско читалище „Наука-1870 г.” и с финансовата подкрепа на община Ловеч.


Пленерът се проведе от 24 юли и в него участваха десет художници –Ненко Чанев от Бургас, Никола Русев от Плевен, Цветелина Цонева от Попово, Петкан Наков от Ловеч, Жоржета Тодорова от Велико Търново, Паола Стоева от София, Надежда Белева от София, Васко Василев от Елхово, Миню Бонев от Габрово и организаторът на събитието ловешкиятхудожник Тихомир Витков. В началото на май той откри изложбасъвместно с Никола Русев в Галерията на СБХ на „Шипка“ 6.


Участниците в пленера твориха в рамките на седмица в стара варошлийска къща, известна като Янковата къща. Те създадоха по две живописни творби с мотиви от града и ще ги представят тази вечер, 30 юни, от 17,30 часа в изложба в камерната зала на Ловчанско читалище „Наука“. По една картина всеки от художниците ще остави като дарение на община Ловеч.


В сдружение „Синя зона” членуват художници с утвърдено име и творчески постижения. Пленерът им дава възможност да напуснат тесните пространства на своите ателиета и да творят в една общност, като обменят опит и творчески идеи.