С "Копаница" и "Шопски танц" наши танцьори грабнаха 2 купи в Гърция

  • 07 юни 2017, 20:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium ludo mlado

Танцьорите от лясковския детски танцов състав „Лудо младо” спечелиха овациите на публиката в Гърция. 25 деца на възраст от 12 до 17 години представиха Лясковец в VІІ Международен конкурс за фолклорни танци в Ней Пори.

Те спечелиха с „Копаница” и „Шопски танц”. Международният фолклорен форум беше с конкурсен характер. Децата от Лясковец се съревноваваха със свои връстници в петдневно надиграване – от 1 до 6 юни. В него участваха колективи от 12 държави - домакините от Гърция и танцьори от страните Полша, Сърбия, Унгария, Литва, Украйна и др.

Нашите момичета и момчета спечелиха първо място в надиграването и наградата на публиката и се завърнаха в родния си град с две купи.

Детски Танцов състав „Лудо младо” е създаден през 2009 г. като естествено продължение на Детски танцов състав „Дъга” при читалище „Напредък-1870”, Лясковец. В началото е сформирана група от младежи над 13-годишна възраст, които с огромно желание изучават българските народни танци. Талантливите деца през 2010 печелят Втора награда на конкурс „Напеви от Северозапада”, Монтана. Оттогава успехите не спират и днес те вече могат да се похвалят с много награди не само на национално, но и на международно ниво от различни формати като надигравания, фестивали, конкурси.