С над 1 милион лева ще ремонтират опасен мост над Янтра

  • 26 януари 2015, 10:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0c0337998a

520 000 лв. е отпуснала държавата на Община Горна Оряховица, за да бъде ремонтиран почти рухнал мост. Още толкова пари държавната хазна е отделила за укрепване на близките брегове на река Янтра. Това е наложително, тъй като свлачищните процеси подкопават устоите на моста и без брегово укрепване ремонтът на съоръжението е безсмислен. Амортизираният мост се намира между горнооряховските села Върбица и Горски Долен Тръмбеш.  


Вече 4 години състоянието му тормози местните жители. Пропадането му обаче окончателно прекъсна единствената връзка между двете села. Вече няколко месеца децата от Горски Долен Тръмбеш са принудени да пътуват до училището във Върбица, през село Драганово. Този заобиколен маршрут увеличава пътя им с цели 40 километра, обясни пред Kmeta.bg Светлана Георгиева, секретар на кметството в Г. Д. Тръмбеш.


„Много сме обнадеждени и се надяваме на хубаво време, за да започнат възможно най-скоро ремонтните работи“, сподели Георгиева.


Средствата, нужни за справяне с проблема вече са преведени на Община Горна Оряховица от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет. В момента текат процедурите по обществената поръчка за избор на фирма, която да поправи моста. От местната администрация се надяват строителните работи да започнат около април. Целта е порутеният мост да бъде готов за началото на следващата учебна година.


Междувременно ерозиралите брегове край съоръжението ще бъдат укрепени от „Напоителни системи”.