С венци и цветя в Шумен почетоха Апостола

  • 18 юли 2019, 15:34
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%be3

Венци и цветя бяха положени днес пред паметника на Васил Левски в Шумен, по случай 182-та годишнина от рождението на Апостола. С церемонията бе отбелязано и освобождението на града от османско владичество, като тази година от това събитие се навършват 141 години.

На церемониите присъстваха кметът на града Любомир Христов, общински съветници, военни и десетки граждани. Слово за Левски, за революционерите и възрожденците, непожалили сили и живот за Освобождението, чете Станимира Ангелова, уредник на къща-музей Лайош Кошут.

„Хората от Шумен със своя свободен и независим дух превръщат града в едон от най-важните образователни центрове в тогавашните български земи. ... стават строители на съвремената българска държава Васил Друмев, Христо Тодоров, Стоян Ганев, Христо Попов, Янко Сакъзов, генералите Андрей Блъсков, Сава Савов, Рачо Петров и много други. Този свободен и предприемчив шуменски дух вече десетки години запазва националната ни идентичност. На този свободен български шуменски дух трябва да се уповаваме ние сега“, каза Станимира Ангелова.

По-рано днес молебен за здраве и благоденствие и панихида за загиналите в храм „Свето Възнесение Господне“ отслужи архиерейският наместник отец Димитър. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметници на руски войни в Шумен.

В 19,00 часа пред Регионалния исторически музей в Шумен пък ще бъдат показани народни занаяти, като в същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.