С военни ритуали почетоха 107 г. от първата българска морска победа

  • 08 ноември 2019, 19:17
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 8 %d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%b7%d0%ba%d0%b8

С военен ритуал пред Военноморския музей във Варна бе отбелязана поредната годишнина от първата българска морска победа - успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”. Строят на почетния караул бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.

Преди 107 години на днешната дата българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. Екипажите на българските кораби не могат да се равнят по опит с екипажите на противниковите кораби, но ги надвишават по дух. А това, което отряд торпедоносци постига срещу противника, е показателно за възможностите както на всеки отделен член на екипажа и на командирите, така и на флота като цяло. Тази победа служи за пример и се изучава в следващите десетилетия“, припомни директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева

След словото й бяха поднесени венци и цветя на кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на кап. І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 г.

По същия повод на Централните софийски гробища се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на гроба на командира на „Дръзки“ по онова време кап. І ранг Георги Купов. Слово произнесе заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Присъстваха офицери от командването на ВМС, Щаба на отбраната, представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в столицата.