Салаш  не пропуска Тодоровден и с малко коне

  • 15 март 2019, 21:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium sala6 todorovden 3

Село Слаш единствено отчита община Белоградчик на Тодоровден. Всяка година, независимо, че хората намаляват и  вече са само около стотина, традицията  да се почита Конският Великден продължава да живее, съобщи Даниела Иванова, секретар на местното читалище. До неотдавна са имали ездачи, които дефилирали през селото с работни коне. Но и те свършили и тази година  неколцина старци ще преминат с коне, но впрегнати с каруци. Ще се явят двама-трима с каручки, тегледи от коне и един – от магаре. Но искаме да покажем почитта си към конете, които от стари времена са били спътници на хората  в обработването на земята и придвижване от нивите до домовете.

В намиращото се на 5 км от границата със Сърбия село Салаш традицията да се чества Тодоровден  е на повече от век. Прекъснали я през 1952 година, но през 1997 отново се сетили за нея. Оттогава до сега на Тодровден в селото се организират конни паради.

Общината в Белоградчик уважава празника на граничните жители. За животните - участници в конското дефиле,  тя купува по 10 кг жито, а за каруцарите – по бутилка вино и шоколадови бонбони. Певиците от местната група „Родни звуци” пеят за конярите и публиката, която е от жители на Белоградчик и съседните села. Празникът утре започва от 11 часа.