Само 100 лв. от НАП за изтичането на лични данни

  • 30 юни 2020, 12:06
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium %d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bd %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%81

Само 100 лева обезщетение ще получат хората, които са завели дела срещу НАП за изтичането на лични данни. Това съобщи адвокат Ивайло Юруков пред kmeta.bg. "Приключилите дела са 7, а обезщетението, което е присъдено на първа инстанция е 200 лева. Като се приспаднат обаче разходите по делото, чистата сума, която остава за хората е само 100 лева", обясни Юруков. 

Припомняме, че миналата година през юли от базата данни на НАП бяха източени лични данни на над 5 милиона българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обжалват решението. 

"Общо заведените дела срещу НАП са 160, но 7 са приключили на първа инстанция", коментира Юруков. По думите му обаче НАП ще обжалва обезщетението от 200 лева на 7-те. Решенията могат да се атакуват пред Върховния административен съд. 

"От спечелените 7 дела до този момент желание да обжалва решението е изразил само един човек, който не е съгласен с прекомерно ниския размер на обезщетението", каза още Юруков. Другите хора са се отказали. "Причината е, че разноските по делото биха надхвърлили размера на обезщетението и по този начин са принудени да не обжалват", обясни адвокатът. 

Припомняме още, че през юли миналата година, когато избухна скандалът с изтичането на лични данни на милиони българи от НАП, шефът на агенцията Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си. Бяха уволнени само двама служители от IT-отдела. По случая са обвинени трима души - собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.