Само 20% от овощията в Кюстендилско са застраховани

  • 09 май 2016, 17:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1ace1497f3

Само около 20% от овощията в Кюстендилско са застраховани при природни бедствия, обявиха земеделци от региона. Това означава, че повечето плодопроизводители няма да получат суми от застрахователи при почти 100%  измръзнали овошки в областта  преди Великдена, когато температурите паднаха до минус 4 - минус 5 градуса.


"Има собственици на черешови градини, които са застраховани срещу засланяване, не и при мраз, каквото се случи тази пролет. Няма на какво да се надяваме - освен черешите на 100 % измръзнаха и сините сливи. Преди три дни падна и градушка в района на с. Горна Гращица и Таваличево. каквото беше останало здраво под снега и студа, падна под градушката. За овощарите тази година ще е нулева", представи бедствената за местните земеделски производители ситуация шефът на земеделската кооперация в село Горна Козница и общински съветник от дясната коалиция "Кюстендил" Валери Йовев.


100 хил. лева от застрахователна компания ще получи институтът по земеделие край Кюстендил заради тотално измръзналата реколат от череши, сливи и ябълки, казаха информирани.


Шефът на научно развойното звено проф. Димитър Домозетов припомни, че изплащането на застрахованите овощни масиви ще е след месец- месец и половина, но не коментира какво ще бъде изплатено на института.  Необходими са средства, субсидии от държавата, с които собственици на насаждения и масиви да продължат грижите си за самите дървета, които са обречени на загиване, ако не се извършват с тях необходимите агромероприятия.Няма място за бавене, стопаните сами не могат да се справят. Ще загубят самите овощия, те ще изсъхнат", предупреждава професорът.


Още новини от Кюстендил и региона четете ТУК.