Само една фирма изкупува тютюн в Кърджалийско

  • 11 ноември 2014, 15:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 537cab122637e

Започна изкупната кампания на ориенталски тютюн в Кърджалийско. Средните цени са като през миналата година – между 5,50 и 6 лева за килограм. Към днешна дата само една фирма изкупува продукция в района на Кирковско, това е „Михайлидис”, съобщиха от кметството в село  Бенковски.


В другата родопска община Крумовград, която също е един от големите производители на тютюн, кампаниата все още не е стартирала, съобщи Огнян Славянов, който отглежда тютюн в Авренски район. Според него явно фирмите изчакват нареждане от централните си ръководства. Славянов уточни, че до момента нито една фирма не е минала, за да раздаде чулове и кашони .


„Хората се притесняват да не се повтори това, което се случи м. г.  Тогава кампаниата стартира в края на декември и началото на януари, а забавянето винаги се отразява на качеството на суровината и изкупната цена”, коментира още Огнян Славянов.


По думите му тази година  качеството на тютюна е добро и производителите настояват цената за кг  ориенталски тютюн да не пада под 6 лв. Той и останалите стопани  настояват да имат гаранция за минимални изкупни цени и да се приемат промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който бе внесен в миналото НС.


В Кърджалийско работят осем търговски фирми, седем от тях обаче все още не са открили изкупната кампания, сред тях са „Сокотаб”,  „Алайнс уан табако”,„Табак – Кърджали”, „Миссириан”, „Булгартабак –Плевен”.