Само с маски на празника на Троянския манастир

  • 10 август 2020, 12:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a2%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80

При специални мерки ще се проведе тази година храмовият празник на Троянския манастир "Успение Богородично" на 15 август, както и традиционният панаир в село Орешак от 14 до 16 август.

Преди самия ден ще бъдат извършени многократни дезинфекции на двора, храма, иконите и всички места, до които хората могат да се докоснат. Ще се спазва дистанция и ще бъдат приканени всички миряни да са с предпазни маски. Това разказа игуменът на Троянския манастир епископ Сионий.

Традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица до могилата, където през 1600 г. е извършила първото чудо - изцеляване на болно дете, също ще се състои при спазване на необходимите противоепидемични изисквания. 

Панаирът на Орешак ще се проведе е в района от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства /НИХЗИ/ до механа "Горски кът", при разстояние между сергиите поне 2 метра. Така няма да се позволи смесване на двата потока - пазаруващи и участващи в литийното шествие.

Ще се допускат само занаятчии и троянски производители, няма да има търговци, които не предлагат собствено производство стоки. С цел осигуряване на възможност за консумация на гостите на панаира, ще бъде разрешено само на собствениците на категоризираните заведения за хранене, в рамките на разрешената им открита търговска площ пред заведението, да изнесат скари за приготвяне и продажба на храна.

Официалното откриване на панаира ще бъде на 14 август от 18.00 ч. пред изложението.

Снимка: Троянски манастир