Само с пари от държавата Ловеч може да ремонтира ВиК мрежата

  • 10 януари 2020, 18:34
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium obl

Единственият начин за ремонти на водопроводната мрежа в Ловешка област е  национално финансиране. В региона няма консолидиран ВиК оператор, а това означава, че през този програмен период областта не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Това каза днес областният управител Ваня Събчева. Единственият начин за ремонти на водопроводната мрежа е да се търси национално финансиране.

 „Ние сме получавали такова финансиране благодарение на МРРБ, което ни отпусна средства за ремонт на стената на хидротехническо съоръжение на „Долно Езеро“, чрез което се подава питейна вода на около 28 000 души от градовете Луковит, Ябланица, Червен бряг, и прилежащите села от водоснабдителна група „Златна Панега”, каза Събчева.

През изминалата година, във връзка с необходимостта от реконструкция на водопровод публична държавна собственост, е обявена процедура за възлагане на обществена поръчка за „Реконструкция на Водоснабдителна група „Черни Вит – Луковит“, І етап. „Постъпила е една оферта, която е отворена на 03.12.2019 г., комисията продължава работата и се надявам да се избере изпълнител съвсем скоро и отново да сключим споразумение за финансиране от МРРБ“, поясни Събчева. Тя коментира още, че през 2020 година предстои изготвянето на регистър на всички активи, след това ще се направи ревизия и приоритетно следва да бъдат ремонтирани и рехабилитирани най-застрашените участъци.