Самодейците изпълниха обичая "Дойлада" в ловешко село

  • 14 януари 2019, 21:35
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium obich

По традиция на 14 януари на площада в село Радювене, община Ловеч, местните самодейци изпълниха обичая "Дойлада" – народно веселие с песни и наричания. Възстановен преди 11 години, обичаят вече привлича участници от всички възрастни.

И тази година гост на „Дойлада“ беше кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова. Тя беше сърдечно посрещната от читалищните дейци, както и от кмета на селото Венцеслав Банчев. По-късно към веселието се присъедини и народният представител Милко Недялков, който е родом от същото село.

„Дойлада“ започна с изпълнения на две самобитни народни песни, изпълнени от самодейния хор „Китка“ с ръководител Мишо Радев. Със свои изпълнения се включиха и мъжката група, и девойките. След това започна ваденето на моминските пръстени, които са нощували в специално менче. Жените пееха и наричаха коя мома  какъв момък ще вземе.

На припева „Бръкне моме, извади пръстен, Дойладо ей“ и след съответното описание (например „Писар, писар ще вземеш…“), момчетата едно след друго грабваха момите. Всичко това протича сред смях и закачки. Обичаят завърши пак с кръшни хора.

Най-малките участници тази година бяха Мария и Валя, на с интерес наблюдаваха ритуалите, а после се хванаха на хорото. Най-възрастният сред публиката бе бай Петър Гетов (86 г.), който се похвали, че макар да е препатил какво ли не през своя живот, винаги гледа „Дойлада“ с интерес.

По-късно пред самодейците кметът Корнелия Маринова каза: „Дойлада“ е първият за годината празник от общинският културен календар на читалищата и аз си казах –  днес трябва да дадем едно силно начало на годината и да се заредим с позитивни емоции.“

След това кметът подари на селото новоизлязлата книга „Ловеч – градът на професорите“, финансирана от Община Ловеч. „Село Радювене има солиден принос в науката и това е отразено в тази книга. Над 10 имена в книгата, една съществена част от научната мисъл на България, са родени тук или са свързани по някакъв начин с Радювене. Вярвам, че такъв потенциал има и днес и знам, че бъдещите поколения ще се връщат към нашето време, за да откриват тези ценности. Пожелавам на всички здраве и една берекетна година!“, каза кметът Корнелия Маринова.

Самодейците се похвалиха, че за 20 години са изпълни 196 концерта, след което веднага подхванаха народна песен под звуците на акордеона на Мишо Радев.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!