Самодейни състави показаха хора, ръченици и традиции на поляна с еньовчета

  • 24 юни 2019, 15:13
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium %d0%9f%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba 14

И тази година Перник беше място на среща на творчество, свидно пазени традиции и обичаи.

Регионалният фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България се провежда за осма поредна година в местността „Ладовица“ в кв. „Изток“, чиито поляни са богати на билката еньовче. 

Еньовденската фолклорна палитра събра над 270 любители от различни фолклорни области на България, които представиха фолклорните музикални традиции у нас.

Стотици гости, сред които бяха кметът на Перник Вяра Церовска, народният представител д-р Александър Александров, зам.-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов и секретарят Радослава Манова, се потопиха в магията на автентичния български фолклор.

Фестивалната надпревара по традиция беше открита от кмета на населеното място инж. Емил Костадинов.

"Използвам този прекрасен празник,за да ви пожелая да бъдете здрави, все така неуморни и винаги млади по дух! Поздравявам ви за нестихващия ентусиазъм и неизчерпаемата енергия, с която правите нашия делник по-красив и по-ведър! Не спирайте да творите и да ни давате пример с дейността си! Нека заедно да се потопим в магията на българския фолклор! Да запазим традициите живи,  така както нашите предци ги съхраниха за нас", каза Костадинов. 

Програмата е наситена и разнообразна, като изпълнители и състави към читалища и пенсионерски клубове от югозападния край на страната се надиграват, надпяват, демонстрират умения и показват запазените и до днес родни обичаи.