Самоков вече има игрище за петанк

  • 05 октомври 2020, 18:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Самоков откри игрище за петанк в южната част на Туристическата градина. Идеята е на "Ротари клуб" Самоков, реализирана с подкрепата на Община Самоков и Българска федерация по петанк.

Кметът на общината Владимир Георгиев и председателя на "Ротари клуб Самоков" откриха игрището с кратка демонстрация на играта. Представители на Българска федерация по петанк разясниха правилата на играта и след откриването се проведе първото любителско състезание.

Петанк е спорт с много стари история и традиция. Това е национална френска игра, създадена през 1789 г., получила популярност и разпространение на всички континенти, включително и в България.

Първият клуб по петанк у нас е учреден през 1996 г. в София, а през 2000 г. е създадена Българската федерация по петанк, която е лицензирана към Министерство на младежта и спорта.

Освен в София се създават клубове във Варна, Бургас, Пловдие, Белене, Козлодуй, Разград, Шабла, Севлиево, а вече и в Самоков. Първото републиканско първенство се провежда през 2001 г. В БФП членуват 15 клуба, които излъчват свои представители за участие в световни и европейски първенства. В процес на учредяване е и самоковски клуб по петанк.

Снимки: Община Самоков