Община Самоков се намира в Югозападна България, в подножието на Рила планина. Състои се от административен център - град Самоков, и 24 села. В непосредствена близост е разположен Боровец, най-старият курорт в България. Оттук извират най-дългата река в България - Искър, и най-пълноводната река у нас - Марица.

Самоков е бил един от големите и значителни културни центрове през Възраждането и средище на църковно просветителските борби. Тук се формира Самоковската художествена школа - живописно-резбарска школа в края на XVIII век. Най-видните от самоковските иконописци - Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Иван и Никола Образописови стават и основоположници на светското изобразително изкуство в България. Самоков е дал на българите две от основните достижения на новото време - първата българска печатница на Николай Карастоянов (1828 г.) и първото българско списание “Любословие” на Константин Фотинов (1844 г.).

И днес Самоков и регионът пазят едно голямо разнообразие от природни, културни, исторически и религиозни обекти, които пазят духа на миналите времена и пазят историята жива. Историческият музей в града е първата сграда, построена специално за музей в България. Един от 100-те национални туристически обекта. Символ на Самоков е Голямата чешма, издигната около 1660 година. Автентичен архитектурен комплекс е Девическият манастир “Покров на Пресвета Богородица”, основан през 1772 г. на мястото на Хилендарския метох. Единствено в Самоков може да се види възстановка на действащ модел на металургично съоръжение за преработка на желязо, наричан още “Мадан”, използван от XIV-XV век до началото на XX век.

Музейният комплекс в с. Белчин, включващ възстановената римска крепост Цари Мали град, средновековната църква “Св. Петка” и Етнографски музей на местния бит, както и дворецът “Царска Бистрица” са едни от най-посещаваните обекти в общината.

Само тук може да се види единствената дървена църква в България - “Преображение Господне”.

Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В района има множество екопътеки и планински маршрути.

Селата в Самоков са запазили своята самобитност и автентичен облик, както и характерните за всяко населено място бит, култура и традиции.

Ежегодно в общината се провеждат традиционни местни фестивали, като Празника на Рилския зелник, Фолклорния фестивал “Магията на Рила планина”, Фестивалите на старата градска песен и на любителските театри.

Официален празник е 21 август - ден на св. Симеон Самоковски.

Контакти:

гр. Самоков

ул. “Македония” №34

Тел: 0722/66030, 66631, 66632 и 0889 199 230

samokov@samokov.bg

www.samokov.bg