Сани Жекова: Дано това правителство ни осигури условия да тренираме в България

  • 21 декември 2014, 12:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5496ab3339872

Александра Жекова започва да се занимава със сноуборд още на осем години. Баща й Виктор Жеков е с основен принос за любовта и към зимните спортове. Постиженията на Сани в сноуборда са трудно изброими. Тя има по два бронзови и сребърни медала от световни първенства и купи. Най-големият успех за Александра засега е петото място от последните Зимни Олимпийски игри в Сочи, където само малшансът и попречи да грабне отличие. Пред kmeta.bg, сноубордистката говори за трудностите, които има един състезател в този непопулярен на професионално ниво спорт в България, както и за целите си през новия сезон.

 

- Г-це Жекова, каква е Вашата равносметка за 2014-та година?

 

- За мен изминалата година бе изключително успешна. За четвърти пореден път успях да завърша сред най-добрите три жени в сноуборд "Bordercross", моята коронна дисциплина. Успях да достигна и до подиуми за Световната купа. Също така направих и едно наистина добро и достойно представяне на Олимпийските игри в Сочи. Всички знаем, че там аз имах потенциал за спечелване на медал, но заради лоши стечения на обстоятелствата не успях да спечеля такъв. Смятам, че наистина бях добре подготвена през тази година и успях да изпълня целите си. 2014-та бе успешна за мен. 

 

- Според Вас, сноубордът набира ли популярност в България?

 

- Да, според мен този спорт става все по-известен в България. Аз съм щастлива, че и ние спортистите имаме някакъв малък принос за това, тъй като все пак постигаме световни успехи в един млад за България спорт, без традиции. Много се радвам, че след мен има последователи. В момента има проектоюношески отбор. Забелязвам доста деца, които харесват този спорт и имат желание да го практикуват и да се занимават с него професионално.

 

- А ние разполагаме ли с нужните условия за това?

 

- В България има много условия за практикуване на туристически спорт или просто непрофесионален такъв, тъй като все пак имаме много курорти от висок клас. Също така имаме прилична база през зимата - добър сняг и съоръжения, но за подготовка на елитен спорт за високо спортно майсторство, за сега ни липсват такива условия. Трябва да се изгради специален полигон, за който ние много пъти сме споменавали в медиите.

 

- Поставяли ли сте въпроса пред властимащите? 

 

- Много пъти сме водили разговори в министерството за младежта и спорта - с хората, които наистина имат власт и думата да променят ситуацията към по-добро. Аз се надявам сега, след като новото правителство дойде на власт нещата да се променят. Красен Кралев е шестият спортен министър за последните девет години, от когато всъщност аз се занимавам професионално със сноуборд. Иска ми се той да предприеме едни наистина стратегически мерки за развитие, популяризиране и подобряване на нашата дейност в този спорт 

 

- Сноубордът има славата на скъп спорт. Колко наистина струва неговото практикуване?

 

- В момента един ден в България излиза приблизително под 100 лева, като в тези пари влиза лифтова карта и евентуално наем на екипировка. В чужбина обаче цената е 150 евро. Поради тази причина ние се надяваме да тренираме повече в България, като най-малкото от това ще успеем да спестим доста средства, които и без това са дефицитни. 

 

- Какви са Вашите цели за 2015-та година?

 

- Тъй като първите два старта от Световната купа бяха отложени, поради липса на сняг в Австрия, за мен първият старт ще бъде директно на Световният шампионат през януари, като и той се провежда в тази държава. За мен, разбира се, най-голямата ми цел е медал от този шампионат, като все пак не искам да се ангажирам с такъв. Цялата ми подготовка е концентрирана върху това да мога да съм в оптимална форма за това състезание и ще се надявам да покажа потенциала си в него.