Седем язовира в Бургаско със скъсани диги

  • 25 октомври 2017, 14:29
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium navodneniq kameno  1

Общо 7 язовира в област Бургас са със скъсани диги заради падналите огромни количества вода през последните часове.

Четири от язовирите се намират в община Бургас, два са в Камено, а един – в Айтос.

„Въпреки това съоръженията не са опасни, тъй като дебитите им са под 50 хил. куб. метра. Малко е вероятно те да са причина за сериозните щети от последното денонощие.”, заяви експертът Милуш Кумчев.

На места в област Бургас са паднали до 180 л/кв.м. Към момента дъждът в много населени места е намалял, като се очаква да спре окончателно в късния следобед. Най-критична остава обстановката в община Камено, където заради наводненията трима души изгубиха живота си. Още една жертва взе водната стихия в бургаското село Равнец.

Вече има образувано досъдебно производство за загиналите от наводненията в област Бургас, обяви ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. По думите му жертвите са възрастни хора. В момента се извършват процесуално-следствени действия и се назначават експертизи.

Заради интензивните валежи в Бургаски регион са се активизирали и шест свлачища от кал. Те са в района на АМ „Тракия”, но не влияят на проходимостта на пътя.

„Те стигат до аварийната лента. Екипи на поддържащите фирми разчистват калищата“, коментира областният управител Вълчо Чолаков. Той уточни, че остава ограничено движението по пътя Бургас- Средец, в участък на село Черни връх преди село Константинов. Платното се почиства от паднали дървета. Преминаването на МПС се осъществява в дясната лента в посока Средец.

В община Бургас най-сериозно са пострадали селата Равнец и Братово, както и кварталите Горно Езерово, Долно Езерово и Лозово.