Села на протест срещу нова ЖП линия

  • 25 юли 2016, 06:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 b3b1 b8de

Жители на Вакарел, Нови Хан, Побит Камък и околни села излязоха на протест рано тази сутрин на ЖП гарата във Вакарел. Причината - изграждането на нова ЖП линия, съобщава в. "24 часа".


Според местните хора тя ще засегне значително водоподаването към селата, а отделно от това ще бъде изцяло унищожен лесопарк, създаден преди около 50 години. Жителите издигнаха лозунги "Да спасим лесопарка, да спасим Нови Хан и Побит Камък" и "Искаме вода. Не искаме тунел!"


Заради проекта за скоростен влак предстои да бъде изкопан подземен тунел, а жителите твърдят, че ще се засегнат подпочвените води, а отделно от това ще бъдат изсечени много дървета на повърхността. "Нарушава се урбанизираната територия. Тунелът ще минава под нея. Имаме реална опасност за водите. Тук всички са със собствени водоизточници и сонди. Това значи, че при нарушаване на движението на подземните води може да имаме прекъсване на захранването", поясни жител на Вакарел.


"Притеснението е, че ще се разместят подпочвените пластове и ще се напукат къщите, както стана при строенето на автомагистралата", каза друг. От Националната компания по железопътна инфраструктура нямаха представител на протеста, тъй като по същото време са на среща в министерството на регионалното развитие. При предишно излизане на протест на хора от съседно село от НКЖИ обявиха, че няма място за притеснения за чистотата и количеството на водата по време на строителните работи.