Селата около Сливница се напълниха, хората масово търсят имоти

  • 01 юли 2020, 14:05
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium vasko stoilkov

По какъв начин кризата с коронавируса се отрази на община Сливница? Какво е състоянието на общината след пандемията? Какъв е инвеститорският интерес към региона? Какви са предизвикателствата в управлението на малкия град? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Васко Стоилков - трети мандат кмет на Сливница. ​

- Г-н Стоилков, кампанията на Kmeta.bg и Bulgaria Wants You има за цел да привлича и помага на младите българи да се върнат от чужбина и да останат в родните си места. Местната власт също подкрепя тази инициатива, като създава мост между хората и бизнеса в населеното място. Какви идеи имате за привличане на младите в града?

- Започнахме преди години с подобряване на инфраструктурата, което беше най-належащо и от първостепенна важност. Сега започваме по-сериозни проекти – отваряме работни места, привличаме бизнеса. Предстоят сериозни и мащабни държавни инфраструктурни проекти – магистрала до Калотина и строеж на нова жп линия, която ще представлява метро над земята. Ще се стига за 10-15 мин. до София и ще има връзка с метростанция. В мометна сме на етап избор на строител и до няколко години тя ще бъде построена. Това ще помогне много на нашата община да привлича инвеститори и хора, които да живеят в Сливница. В идейна фаза е и да направим хъб за IT специалисти. С него целим да привличаме млади хора – както от София, така и от чужбина да работят в нашето населено място. Убеден съм, че много голяма част от тях ще поискат и да живеят тук. С течение на годините този процес ще се развие много сериозно и голяма част от сънародниците ни отвъд граница ще се завърнат. Случи ли се този процес - ни чакат най-добрите времена в България.

- Колко струва да живееш в Сливница? С какво се препитават хората тук?

- Много сме близо до София и няма голяма разлика. Но тук се живее по-комфортно и по-широко, на по-чист въздух. Една част от хората работят в столицата, друга част тук. Имаме вече двама чуждестранни инвеститора, които направиха фабрики. Има работа тук. Някои сливничани пътуват до София, но и доста софиянци пътуват до Сливница.

- Какъв е инвеститорският интерес към общината? Очаквате ли откриване на нови предприятия, съответно разкриване на нови работни места?

- В последните няколко години се построиха три нови предприятия. В момента има по-малки фирми, които си купиха имоти и започват да строят. От големите инвеститори очакваме да направят логистични бази, складови терени. Нашата община е изключително подходяща за това, тъй като сме между София и границата, изцяло се допираме до магистралата. Има интерес, но все още не са започнали строителство. 

- Какви са предизвикателствата в управлението на малкия град?

- Всяко населено място си има своите специфики. Нашата е - големият град до нас. Това има и позитиви, има и негативи. Целта ни е да извлечем колкото се може повече ползи и да минимизираме щетите. Да привлечем повече хора да живеят в нашата община. Има такава световна тенденция и особено покрай пандемията с коронавируса се увеличава. Трудно се изкарва карантина в един апартамент. В последните месеци имаме засилено търсене на имоти. 

- По какъв начин кризата с коронавируса се отрази на община Сливница? Какво е състоянието на общината след пандемията? Как се справяте по време на тази ситуация? Какви са загубите?

- Удължихме срока за заплащане на данъци с отстъпка. По-ниска са приходите, което е проблем, тъй като трябва да си изпълняваме задълженията. От тази гледна точка ни се отрази негативно. Но от друга страна ни се отрази позитивно, защото хората в общината се увеличиха с няколко хиляди човека. Всички „софиянци“ в нашия регион и тези, които имат ваканционни имоти тук – дойдоха. Селата се напълниха с хора. Също така, както споменах, търсенето на имоти се увеличи значително. Хората видяха, че когато имат двор и къща могат много по-лесно да преживеят такива времена.